„Преди двадесет години Общинският съвет на Пазарджик върна празника на града, такъв какъвто го познавахме от 1930 г. „, каза днес по време на Тържествената сесия посветена на утрешния празник д-р Никола Пенчев. Той припомни, че във времето когато е бил председател на местния парламент се е върнала сутришната литургия, литийното шествие и общоградските тържества на центъра. Днес д-р Пенчев получи „Почетен знак на Община Пазарджик“. Отличието се присъжда за заслуги към развитието на града, каквито несъмнено дългогодишният лекар и политик има.

20пенчев 20пенчев1

Той върна лентата на спомените и разказа, че е бил на поста си през последните 45 години. Когато получил дипломата си по медицина се е върнал в родния Пазарджик и не го е напускал. „Харесвам града и намирам истина в думите на кмета Тодор Попов, който казва, че се развиваме в правилна посока. Чувствам ви съпричастни с моята награда и ви пожелавам – здраве, повече усмивки и Бог да пази Пазарджик и България! Честит празник!“ – завърши посланието си д-р Пенчев.

20абаджиев

С „Почетен знак“ е удостоен и единственият Световен шампион по авиомоделизъм в България – Константин Абаджиев. От негово име наградата получи синът му – Тодор, който благодари за високата чест и признание пред стореното от неговия баща.

20атанас петров20митов

С почетни дипломи са отличени спортистите от ВК и ФК Хебър. Грамотите бяха получени от двамата треньори Атанас Петров и Николай Митов. Те обещаха, че следващия сезон ще бъде още по-ползотворен за спортистите и ще умножи славата на Пазарджик.

Преди това съветниците бяха поздравени от народната представителка от БСП – Надя Клисурска, областния управител Стефан Мирев, кметът Тодор Попов, представителите на отделните политически групи в Общинския съвет – Найден Шопов от ГЕРБ, Таня Димитрова от „Коалиция Тодор Попов за Пазарджик“ и Александър Кобаков от БСП. Сесията започна с химна на Пазарджик и едноминутна почит за загиналите на 17 май 1876 г. в Батак над петхиляди души.

Всеки един от тях пожела на града и неговите жители да продължават да крачат напред, обединени от общата си любов към родното място и желаещи да го развиват във всички насоки.

20тодор-сесия

Тодор Попов, кмет

Пазарджик ще се развива трайно и успешно, а нашата дългосрочна цел е да създадем отличен поминък за хората, да подобрим здравословното им състояние, чрез развитието на множество спортни клубове и видове спорт, да създадем устойчивост на културните традиции, да бъдем креативни и амбициозни! Благодаря на всички контрагенти на общината, на общинска администрация, която невидимо присъства във всичко, което правим, на гражданите, които се стараят да направят града още по-красив, на кметовете на населени места, на медиите, които показват всичко, което правим и случваме в нашия град и община!

Честит празник!

20надя

Надя Клисурска, народен представител

Пазарджик е град с дълбока история, в него има не само дух, а и енергия. Пазарджик е не само територия, а град, в който с гордост отглеждам своето дете. В дни като този, казвам – поклон пред нашите възрожденци, които прославиха името на града ни. Поклон за всички, които с труда си изградиха облика на нашия град! Поздравявам всички спортисти и треньори, които направиха необходимото, за да се върне Пазарджик на спортната карта на страната ни. Пожелавам на всички пазарджиклии да получават достойни доходи, да обичаме града си повече на дела, отколкото на думи, да имаме волята и енергията да променяме Пазарджик към по-добро!

20мирев

Стефан Мирев, областен управител

Пожелавам ви повече мъдрост и диалогичност, повече нови проекти, повече спортни постижения!

Поздравявам и удостоените с почетен знак и почетни грамоти, като им пожелавам здраве и дълголетие! Нека светите равноапостоли Св.Св. Константин и Елена да продължават да ни закрилят, както и да подкрепят всичките ни начинания!

20таня

Таня Димитрова, „Коалиция Тодор Попов за Пазарджик“

Нека отдадем заслужена почит към историята, но и да не забравяме своята мисия – да служим на хората, нека това да ни води не само в ден като този, а във всеки обикновен ден от годината! Да направим родния си град още по-хубав, да отворим сърцата си за всичко позитивно, което се случва около нас. Обичайте Пазарджик и се грижете за него!

20найден

Найден Шопов, ГЕРБ

Въпреки различията имаме обща цел, която е най-добре подчетана от мотото на ЕС – „Единство в многообразието“, това дава нашият хоризонт за размисъл и цел, да постигнем европейско ниво на жизнен стандарт и доходи. Нашата адача е да отстояваме правата и защитаваме интересите на гражданите! Поздрав и респект към д-р Пенчев, към всички, които днес ще бъдат отличени от община Пазарджик! Поздрав и почитание и за хората, които бяха наградени по повод на 24 май – денят на писмеността и културата! Нека ни закрилят  Св.Св. Константин и Елена!

20кобаков

Александър Кобаков, БСП

Пазарджик ще се развива и ще става все по-хубав, защото е град, в който се насърчава раждането на деца. Самият факт, че утре ще бъде наградено първото родено на празничната дата дете, е показателен за това, че Пазарджик ще го има. Пожелавам ви здраве и все по-често да виждаме усмихнатите лица на хората!