На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена – паметта на император Константин и неговата майка Елена. Двамата равноапостоли са избрани от предците ни и за закрилници на Пазарджик. Освен Света Богородица, Света Петка, Архангел Михаил, Свети Георги имаме градски храм и на основателят на Константинопол и майка му.

Отбелязването на 21 май като празник на Татар Пазарджик датира от 1930 г. Предложението за това е направено от Учителския съвет при Втора смесена прогимназия. Идеята е денят на града да съвпадне с именния ден на неговия най-изтъкнат гражданин – Константин Величков. Така 21 май – празникът на св. св. Константин и Елена, става официален празник на Татар Пазарджик. След Втората световна война традицията за честване на Празника на Пазарджик е прекъсната за десетилетия. Едва през 1987 г. е подновена, но се чества в първата неделя на месец юни. От 2001 г. празникът се чества отново на 21 май – деня на св.св. Константин и Елена.

Кои са Константин и Елена?

През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за едни от най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

Имен ден имат Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Храм „Св.св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик се намира в сърцето на някогашния пазарджишки квартал Чиксалън. Всъщност това е кварталната църква, която носи и името на закрилниците на областния град.

Преди камбанарията и храмът да извисят снага над някогашните кирпичени къщи, на това място е била църквата „Св.Костадин”, построена през 1848 година с издаване на специален ферман от Цариградското турско правителство, гласят църковните документи от онова време.

Ферманът е издействан от богатия и влиятелен търговец хаджи Раде/Куркударов/. Неговият баща хаджи Илия Стаматович заплатил десетина лири за издаване на позволително за строеж на църквата. Постройката била дървена и пръв свещеник в нея е бил поп Георги, син на Кольо.

На 8 ноември 1847 година в двора на старата църква е открито второто в града ни училище.

На 20 септември 1866 година църквата изгаря. Патриотично настроени българи от квартала започват да събират помощи за построяване на нова църква от камък и тухли.

Завършена е през 1873 година от брациговските строители с главен майстор уста Димитър, на когото са броени 6 233 гроша за работата. Новата църква представлява трикорабна базилика. Корабите са отделени с по седем масивни колони, свързани с арки.

Програмата за днешния празничен ден

8.00 ч. – Тържествена литургия в храма „Св.св. Константин и Елена“

9.00 ч. – Конкурс „Аз рисувам моя град“, Младежки дом

10.00ч. – Детски пленер пред ХГ“Станислав Доспевски“

11.00 ч. – Пл. „К.Величков“ – вдигане на флага на Пазарджик и тържествен водосвет

11.30 ч. – Ритуал с първото новородено и празнична програма

18.30 ч. – ХГ“Станислав Доспевски“ – откриване на юбилейна изложба на проф. В.Минеков

19.00 ч. – Парк Острова – концерт на оркестър „Орфей“

20.00 ч. – Площад „К.Величков“ – вечерен концерт с участието на Надежда Александрова, Мария Илиева, Васил Найденов и др. Презнични илюминации.