Празничното шествие, което тръгна от храма „Св.Св. Константин и Елена“ в Пазарджик вече стигна до центъра на града. То е традиционно и се осъществява всяка година след тържествената литургия за здраве и благоденствие посветена на днешния християнски празник и празника на Пазарджик.

21парад9

Пред първенците на града вървеше военен оркестър, следван от представителите на местното духовенство, предвождани от константийския епископ Яков, областният управител Стефан Мирев и кметът на Пазарджик – Тодор Попов. Общински съветници и множество граждани се включиха в шествието, което е първото събитие от днешната празнична програма на общината.

Отбелязването на 21 май като празник на Татар Пазарджик датира от 1930 г. Предложението за това е направено от Учителския съвет при Втора смесена прогимназия. Идеята е денят на града да съвпадне с именния ден на неговия най-изтъкнат гражданин – Константин Величков. Така 21 май – празникът на св. св. Константин и Елена, става официален празник на Татар Пазарджик.
След Втората световна война традицията за честване на Празника на Пазарджик е прекъсната за десетилетия. Едва през 1987 г. е подновена, но се чества в първата неделя на месец юни.
От 2001 г. празникът се чества отново на 21 май – деня на св.св. Константин и Елена.

За да усетите атмосферата – ТУК