Стартира четиридневката на абитуриентските балове в Пазарджик, като утре първи пред погледите на изпращачите ще дифилират възпитаниците на Професионалната гимназия по химия и химични технологии. Незабравимата вечер ще се състои в ресторанта на гранд – хотел „Хебър“, съобщи директорът им Тодор Джамбов. За следващата учебна година школото ще приема нови ученици, които ще имат шанс да усвоят четири специалности – Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти, Технология на целулозата, хартията и опаковките, Контрол на качеството и безопасност на харни и напитки, Производство на алкохолни и безалкохолни напитки и задочно – Производство на хляб и хлебни изделия.

На 24 май (петък) – балове ще имат гимназията по икономика и менджмънт и „Иван Аксаков“. На 25 май (събота), баловете са три  – на ЕГ „Бертолт Брехт“,  „Константин Величков“ и СУ „Д-р Петър Берон“. В неделния 26 май четири училища ще празнуват края на средното образование – СУ „Георги Бенковски“, ПГСС „Царица Йоана“ и СУ „Георги Брегов“ и ПГМЕТ. За понеделник пък е нсрочен абитуриенският бал на  СУ „Ал. Иванов – Чапай“ – Белово и  ПГСА .

Предстоят множество празнични дни, в които служителите от полицейските управления в областта ще имат множество ангажименти по опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите, както и пътната безопасност по време на провеждането на различните тържества. Едни от най-дългоочакваните са традиционните абитуриентски балове. Те са повод за радост и удовлетворение от завършването на средно образование от страна на младежите, гордост за техните родители и близки, празник на съседи и познати, съобщиха и от Пресцентъра на ОДМВР.

За да не бъдат допуснати пътни инциденти с абитуриенти, извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред от ОДМВР-Пазарджик и Районните управления областта са предприети редица мерки.

Проведени са срещи с представители на учебните заведения за уточняване на графика за провеждането на баловете. Охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на съответното полицейско управление.

В заведенията с абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и боеприпаси или такива, които нямат отношение към събитието. Допълнителни патрули на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край.

За целта служителите ще използват и записваща техника за документиране на извършените нарушения. Водачите на МПС ще бъдат проверявани за правоспособност, употреба на алкохол и рискови изпреварвания. Ще се следи и за неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите.

Служители от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик са извършили проверки в питейни заведения, ангажирани с посрещането и настаняването на хора, по повод абитуриентските балове. Проверени са изправността на средствата за пожарогасене, инструктирани са собствениците и персонала за реагиране при случай на инцидент.

На 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – за времето от 10.00ч. до 11.30ч. се забранява движението на ППС по улица “ Княз Александър Батенберг“ в отсечката между кръстовищата с бул. „България“ и ул. „11-ти август“, по булевард „България“ в отсечката между кръстовищата с ул. „Виделина“, ул. „Княз Александър Батенберг“ до кръстовището с ул. „Цар Иван Шишман“, по ул. „Генерал Гурко“ до разклона с ул. „Завоя на Черна“.

За ограниченията наложени със Заповеди на Кмета на Община-Пазарджик ще следят служители на сектор „Пътна полиция“ и РУ-Пазарджик. Ограниченията не се отнасят за обществения тролейбусен и автобусен транспорт и за автомобилите със специален режим на движение.

График на баловете – ТУК