Седем пазарджишки училища удариха греда с датите за баловете, защото в събота е ден за размисъл преди изборите и алкохолът е забранен, а в неделния ден, алкохол не трябва да се сервира до края на изборния ден. Възможно е с разрешение на кмета Тодор Попов, това да бъде отменено, както се случи вече в София.

Алкохолът в София в изборния ден и в деня за размисъл ще бъде разрешен заради съвпадението на вота с абитуриентските балове. Това става ясно от заповедта, издадена от Столичната община. Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии. Забраната важи за 25 и 26 май.

На останалите места в столицата, както и с оглед провеждането на абитуриентски балове, семейни и обредни ритуали като сватби, кръщенета и тъжни обреди, продажбата, сервирането и консумацията на алкохол е разрешена.

На 25 май (събота), баловете са три  – на ЕГ „Бертолт Брехт“,  „Константин Величков“ и СУ „Д-р Петър Берон“. В неделния 26 май четири училища ще празнуват края на средното образование – СУ „Георги Бенковски“, ПГСС „Царица Йоана“ и СУ „Георги Брегов“ и ПГМЕТ.