Уважаеми колеги, авиатори! Няма да скрия гнева и огорчението си от поредния трагичен инцидент които хвърля черно петно върху нашата неорганизирани общност. Инцидент, които почерни още няколко семейства!
Далеч не смятам, че аз съм човекът, които да оценява и съди, но като част от общността имам своите наблюдения върху повечето случаи и единственото заключение до което достигам е, че сами сме си виновни за черната серия.
Скоро загубихме Стефан и Вальо, сега Иван и Вяра. Неотдавна от този свят си отидоха още няколко опитни колеги и връзката между всички инциденти е надценяването на възможностите както на въздухоплавателното средство, така и на пилотските възможности.
Може и да не ни се иска да го признаем публично, но е точно така.
Можем да търсим вина в институциите, в нормативната уредба и в скапаната ни държава, но истината е, че в малката авиация всеки е отговорен за собствената си безопасност и за тази на пасажерите, които качва на борда.
При това, от-до!
Техническа изправност, подръжка, човешки фактор, кондиция на пилота, преценка на метеорологичната обстановка, предполетна проверка, техника на пилотиране при изпълнение на полета.
От-до!
Там, горе, сме сами и няма кой да свърши нещо вместо нас! И освен, че носим отговорност за своя живот пред нашите близки, носим и отговорност за живота на нашите пасажери, чиито почернени семейства не знам как можем да погледнем в очите.
Не знам, какво точно можем да направим, но знам, че трябва да го направим, при това без загуба и на секунда повече!
След инцидента със Стефан и Вальо ми дойде идеята да заснемем филм за безопасността в малката авиация.
Ето я идеята, която вече изглежда превтаса:
https://drive.google.com/…/0BwrMHhLi2YM7ZnNrQUlWemJLR…/view…
Днес разговарях за пореден път с хора от националните медии и се надявам скоро филмът да бъде продуциран.
А до тогава, моля ви, нека не толерираме, подминаваме и поощряваме забелязани от нас грешки и нередности, допускани от наши колеги, дори и с риск да ни се обидят.
Дано душата на Ivan Kostadinov, намери покой, но начина по които той летеше беше недопустим, и според мен това доведе до поредната голяма трагедия!
https://drive.google.com/…/1Wgffqvr9YIyb3e_tVyDrSuISL…/view…
https://drive.google.com/…/12F_1iR_jTXaFJBGqaSsB1WAGe…/view…
Съболезнования на близките на Вяра Лозанова и Иван Костадинов, и да знаете, че поредното мир на душите им, никой няма да утеши, както и поредното „Така им било писано“!

Петьо Кюркчийски