В пет от общините на област Пазарджик ДПС има сериозен превес над останалите политически партии, четири общини спечели ГЕРБ, а три са за БСП.

Движението за права  и свободи в област Пазарджик изпревари БСП с почти 3% при 99.45% преброени протоколи.

За ДПС са гласували 26,18%, а за социалистите доверие са дали 23,66%. Начело остава ГЕРБ с 28.02%. С 6.56% финишира ВМРО, а пета политическа сила в област Пазарджик е „Воля“ на Марешки с 3.31% .„Демократична България” със скромните 2.96% e шеста. С 1.22% следва независимия кандидат Минчо Христов Куминев, а осма е “Атака” с 1.21%.

В община Батак

ДПС е безспорен лидер, 1180 са гласували да партията на Карадайъ, като преимуществената част от гласовете идват от селата Нова Махала и Фотиново, вотът е подкрепен и от градските секции, където избирателите са предпочели ГЕРБ пред БСП. Така хората на Борисов са с 374 гласа, пред Нинова, която е събрала 185 гласа. 83-ма пък са дали доверие на ВМРО. Прави впечатление, че тук около осемдесет души са подкрепили „Път на младите“.

В община Белово 

основната част от избирателите са заложили на ГЕРБ, втори са БСП, а трета политическа сила е ДПС.

27общини1

Всъщност ГЕРБ печелят само в четири общини, освен в Белово, те имат превес в Брацигово, Велинград и Пазарджик.

БСП държи първото място в Панагюрище, където по принцип за ГЕРБ гласува по-голяма част от хората, това определено е изненада, както и това, че БСП спечели повече привърженици в Пещера, но е очаквано в община Стрелча.

За първи път Лесичово избира ДПС като водеща политическа сила, привържениците на партията са взели надмощие в Септември, където втори пък са БСП, а ГЕРБ са едва трети по резултат. ДПС печели в Сърница, Ракитово и Батак.