До 31 май е срокът, в който ЦИК ще обяви всички преференции в листите. На този етап обаче партийните централи вече знаят кой от техните хора е успял да събере най-много гласове и ще има ли разместване в листите. Според запознати с вътрешните работи в ГЕРБ, Лиляна Павлова няма да успее да замине за Брюксел, тъй като от партията ѝ ще бъде отнет един мандат в полза на ВМРО. Демократична България пък спечели изборите зад граница и осигури място в ЕП за водача на листата Радан Кънев. 

ГЕРБ има сигурни шест места и поне засега те ще бъдат заети от Мария Габриел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Александър Йорданов и Асим Адемов. Все още се изчакват официалните резултати от преференциите в ЦИК, за да бъде окончателно ясен и съставът на еврогрупата.

БСП ще има петима представители в Европарламента – Елена Йончева, Сергей Станишев, Цветелина Пенкова, Иво Христов и Иван Кръстев.

ДПС е със сигурни три места за Европарламента, но е и в най-неясната ситуация. За Брюксел се очаква да лети Искра Михайлова, която и до сега беше евродепутат. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ няма да замине за Брюксел. Но кои ще са останалите двама може само да се гадае.

ВМРО спечели две места в ЕП и там заминават Ангел Джамбазки и Петър Слабаков. Слабаков е спечелил над осем хиляди преференции, които надминават тези на останалите членове на листата.