Във връзка с публикации в медиите за намерени мъртви коне в село Панагюрски колонии, община Панагюрище, област Пазарджик, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема действия, свързани с изясняване на обстоятелствата и проверка на животновъдните обекти за отглеждане на еднокопитни в населеното място. Целта на проверката е да се установи дали има липсващи и недекларирани животни.

Кметът на Панагюрски колонии е извършил загробване, с което е изпълнил задълженията си съгласно чл. 133, ал. 2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Мястото на загробване ще бъде обработено от Областна дирекция по безопасност на храните – Пазарджик (ОДБХ-Пазарджик) с дезинфектант.

Към ОДБХ-Пазарджик до този момент официално не е постъпвал сигнал по този случай.

Припомняме, че първият труп на чифтокопитното е намерен в неделя сутринта в гориста местност край параклиса. Вторият – около обяд, до сцената, където се организират празненства по случай Деня на миньора. Засега няма данни дали са убити, но е подаден сигнал до полицията, откъдето вероятно ще разследват случая.

Кметът разпитал из селото местните стопани дали конете не са техни и след като никой не признал, се заел сам да организира загробването им на безопасно място. Почивните дни пък попречили на място и навреме да дойде ветеринарен лекар, който да констатира смъртта на животните. Има вероятност конете да са пострадали при удар от някой автомобил.

Може и да са безстопанствени и да са се скитали свободно по пътищата край селото и да са станали жертви на пътни инциденти. В района често били забелязвани свободно скитащи коне на скотовъди от Панагюрище и от съседната община Златица.

Снимката е илюстративна