Изготвянето на специализиран маршрут за популяризиране на основните еврейски забележителности в страната би надградило усилията на Министерството на туризма за промотиране на културно-историческото наследство на България. Около тази теза се обединиха министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар.

Инициативата за популяризиране ще включва ключови за еврейската общност забележителности в 13 общини в цялата страна. Тя ще бъде силен знак на уважение към приноса на еврейската общност в културно-историческо отношение, както и последователна стъпка в усилията за привличане на  все повече туристи не само от Израел, но и от компактните еврейски общности в Европа и света, които традиционно предпочитат специализирани туристически продукти.

Държавата Израел е на 11-о място по брой на входящите туристи в България през 2018 г. (245 хил. туристи, или над 17% ръст в сравнение с предходната година). Само за първите 3 месеца на т.г. близо 45 хил. израелски граждани са посетили страната ни (също ръст от 4% в сравнение с аналогичния период на 2018 г.).

Предстоят разговори с общините за консолидиране на информацията за конкретните обекти, които да привлекат още по-голям туристически интерес към страната ни в това направление.

10sinagoga

Пазарджишката голяма синагога е недействащ религиозен храм – паметник на културата. Част е от общ комплекс с малката синагога и еврейското училище. Исторически сведения сочат, че евреите в Пазарджик са пристигнали през ХVI в., те са преселници от Пиринейския полуостров. Техният квартал е бил разположен в сърцето на днешния град, но тогава това било част от търговските улици на града.

Голямата синагога е построена е през 1850 г. от „тайфата“ на Ставри Темелков, майстор от Брациговската архитектурна школа.

Състои се от просторно преддверие с входове с открит аркаден портик от югоизток и североизток. Със стълба галерията се свързва с молитвената зала. Пропорциите на молитвената зала са 2:3, с височина 5 m. Осветява се от над 30 прозореца. Таванът е дървен с цветова и пластична украса. Стените са бели с изписани в синьо пиластри. Рамките на отворите и свещената ниша са изписани с флорална и геометрична стенопис. В периода 1944 – 1966 г. в Голямата синагога се помещава археологическата сбирка на музея в Пазарджик.

Днес сградата е заключена за посетители, а малката синагога е пространство за изкуство. Някогашното еврейско училище е приютило галерия „Боев“, детски център и заведение. Целият ансамбъл обаче е достоен за част от общия списък на Министерството на културата и би представлявал интерес за посещение от страна на чуждестранни и наши туристи.