Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказва от мястото си в Европейския парламент. Това обяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента в присъствието на Пеевски, съобщи БТА. Самият Карадайъ също ще подаде заявление в ЦИК да не бъде обявен за евродепутат. Надделя колективното решение, че съм по-нужен в България, обясни Пеевски защо се отказва от Брюксел. Така ДПС ще бъде представено в ЕП от Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Това обясни Карадайъ. Пеевски посочи, че той и председателят на Движението са получили най-много преференции на вота, както и че никога не е имало обструкции – нито преди, нито сега – от страна на АЛДЕ /групата, в която ДПС членува/ относно неговата кандидатура. Мустафа Карадайъ допълни, че ако е имало възражения, листата на Движението нямало да е такава. Това, по думите му, са само внушения.

На въпрос защо днес е в Народното събрание и дали занапред по-често ще участва в пленарните заседания,  Пеевски отговори, че идва на работа, че е избран за народен представител и ходи в районите и работи. Попитан дали е бил ракета-носител в листата за този вот, той отговори „резултатите са подобрени от парламентарните избори, сами можете да си направите изводите“.

Резултатите от тези избори показаха, че онова, което ние от две години говорим, а и по време на предизборната кампания разяснихме на избирателите, е, че страната има нужда от промяна на формулата на управлението, а не на аритметичните мнозинства. Има нужда от програма за ускорено догонващо развитие в рамките на ЕС с ясни приоритети, обясни Карадайъ.  Тази задача е най-важната пред страната и изборите го показаха, подчерта той. Председателят на ДПС напомни и техния апел към другите системни партии у нас да седнат на масата за разговори и да определят приоритетите и посоките на развитие на България.

Според Карадайъ на този вот Движението е изпълнило още една задача – да преодолее щетите от изборите през 2017 г. и да обедини традиционните си избиратели. От тези избори се вижда, че алтернативи, които се създават изкуствено на ДПС, имат срок на годност – явяване на първи избори, разясни председателят на Движението. Друг успех, по думите му, е подобряване на изборните резултати от преди две години. Сега, подчерта Мустафа Карадйъ, се вижда, че единствената политическа сила, която подобрява резултатите си от парламентарните избори от 2017 г., е ДПС. Според Пеевски резултатът от евровота е много добър за ДПС. Мустафа Карадайъ не пожела да коментира вчерашната оставка на Корнелия Нинова като лидер на БСП, защото въпросът е вътрешнопартиен.