От направените анализи и профила, изготвен от психолозите от Института по психология на МВР, беше установено движението на издирвания и изяснено, че през последните дни той е пребивавал в района от Горна Василица, Долна баня, с.Костенец и вили Костенец, Св.Спас, където в разбити къщи по безспорен начин бе доказано присъствието му. Снощи, при  скрито наблюдение и колеги на обход в района забелязаха лице, което отговаря на описанието на издирвания. Предприети са действия за заграждането му, когато от полето се чуват изстрели. Незабавно са сформирани екипи, присъединени са служителите от  оперативния щаб и са насочени към мястото. Дадени са предупредителни изстрели. Спрямо  издирвания не е употребявано оръжие или физическа сила. По случая е образувано следствено дело, в рамките на което ще бъдат изяснени обстоятелствата. Предстоят множество експертизи. Благодаря на всички служители на МВР, участвали в издирването, заяви шефът на ОДМВР – София – старши комисар Николай Спасов.

Припомняме, че снощи при полицейска операция Чане е бил обграден от сили на Специализирания отряд за борба с тероризма, Главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция”, Жандармерия и отряда „Кобра” при СДВР. При опит да бъде задържан е открил огън по полицаите. Те са отговорили с предупредителна стрелба, според инструкциите. Чул се е изстрел, с който най-вероятно Зайков е отнел живота си, съобщи на извънреден брифинг вътрешният министър Младен Маринов.

Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не се прибираха и бяха в гората денонощно. Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада. Разбирам, че гражданите бяха под страшен стрес, но вече могат да си отдъхнат, заяви министър Младен Маринов. Той уточни, че в операцията по издирването на заподозрения Стоян Зайков са били предприети различни издирвателни действия с технически средства, фотокапани, направен е бил анализ на движението на беглеца. На тази база са били предприети действия по отвличане на вниманието му. В момента на място се извършва оглед, след което под юрисдикция на прокуратурата и следствието ще се изясняват всички обстоятелства. Трябва да се изчакат и резултатите от множеството назначени експертизи, допълни министър Маринов, като отбеляза, че към този момента няма данни някой да е помагал на Зайков.