Каменни гъби има пръснати из територията на цялата страна. но най-много са в Родопите. Скалните образувания мамят любителите на пешеходните преходи, а откриването им в местностите е почти като да търсиш манатарки в гората.

03гъби-скални

Цяла туфа от скални гъби се намира на километър източно от с. Бели пласт, между Кърджали и Хасково. Защитената територия има площ от 3 хектара и е обявена за природна забележителност през 1974 г. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания представляват хармонични късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината на пънчетата и ширината на гуглите е до 2,5 м. Изваяни са в риолитови вулкани туфи.

Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

03гъби-сняг

Според местна легенда Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата. Омур, приятелят на загиналия ги застигнал и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата й сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче. Хубавото на каменните гъби е и това, че те са си там и в летния зной и в зимния мраз.

Съвсем близо до каменните гъби е и каменната сватба. И двете гледки си струват, а през пролетта там е прекрасно.

03гъбата-проданов

Самотна каменна манатарка ще ви посрещне в гората, в подножието на връх Голяма сюткя. Тя стои като верен страж в подстъпите към върха, а да я открият са успели малцина. Заобиколена от горски шубраци красивата каменна гъба ще ви смае с ръста и великолепието си. В никакъв случай не тръгвайте да я търсите без опитен придружител. Според планинарят Николай Проданов от Ракитово скален феномен Гъбата се намира на юг от град Велинград. „При изходен пункт Клептуза, се
тръгва в посока град Сърница. Подминава се разклонът за пещерата Лепеница и с. Грашево. На следващия разклон в ляво завиваме и минаваме мостчето. Срещу разклона има чешма. В дясно има разсадник Сухата лъка, а в ляво – обор-конюшня. Продължаваме по много лош горски път и стигаме голям завой на ляво. Тук трактор е направил нещо като кариера, има сграда и разтурен трансформатор. Продължаваме направо, а не завиваме на ляво. Стигаме до малка поляна, там вдясно е гъбата. Тя е в подножието на скална пирамида, висока около 50 метра. В задната страна на гъбата има изсечено легло. По скалния гребен има изсечени два трона и множество дупки. На върха на пирамидата е скална плоча с големина около 4 квадратни метра. Забелязват се и няколко иманярски изкопа около 50 сантиметра дълбоки.“ – обяснява Проданов.

Интересен скален феномен се намира между селата Побит камък и Медени поляни, в община Сърница, той в съвсем непосредствена близост до шосето – само на около 5 метра. Интересно е, че каменната фигура, приличаща на жаба се намира точно в реката, което е едно наистина изумително и уникално съвпадение. Жабешката скала е обявена за природна забележителност през 1984 година. Под закрила на закона са 2 декара горска площ около нея.

03добровански гъби

Скални гъби има и край Бургас. Те се намират край село Доброван и много приличат по форма на Пачи крак. Но не стават за пържене. За сметка на това с радост можете да се разходите и да съчетаете морето с пешеходен преход, особен ако по време на почивката ви има един мрачен ден, който не става за плаж.