03отбивки

Парк – остров „Свобода“ и всички постоянни атракции в него вече са част от туристическите семейни маршрути, включени в книгата „101 отбивки с деца“.

В нашата част от помагалото за отдих и развлечения са включени люлките на Ван Гог и Салвадор Дали, малкият приказен кът, в който ще откриете любими герои и от приказките, и от книгите. Алеята с веселите криви огледала, зоокътът и паметникът на Алеко Константинов са описани и препоръчани в четивото, то съдържа всички произведения на творческия тандем Светозара и Марин Кузеви.

Това не е просто поредният пътеводител, а книга вдъхновение за родители, които искат да споделят радостта от пътуването с децата си.

03книга-отбивки

„Искаме всички да осъзнаят, че пътуването с деца е добро не само за тях, добро е за цялото семейство и не е особено трудно“, казват авторите Иван Михалев и Елина Цанкова. Защото България е пълна с очарователни места, които ще отключат любопитството на вашето дете и ще ви подарят безброй щастливи мигове, за които с радост ще си спомняте, когато децата ви пораснат и поемат сами по широкия свят.

Освен 101 непознати места, любопитни факти за тях, точни упътвания и друга полезна информация в книгата ще откриете и бонус – 12 български фестивала, подходящи за деца. От кукерски танци и улични карнавали до Парад на хвърчилата и „лютеницотерапия“ – вижте кои са най-вълнуващите празници на открито, подредени по дати през годината.

Островът в Пазарджик заема площ от близо триста декара и до голямото наводнение на Марица през 1858 г. е бил малък и безлесен остров. След това там се появяват дърветата. В продължение на половин век е частна собственост и се използва за дърводобив и паша на добитъка, след което през 1905 г. е откупен от градската управа и превърнат в парк. През годините хора проявяват интерес да закупят и превърнат острова в своя резиденция, сред които и цар Фердинанд, но среща острия отпор на местните градски управници.

През 1920 г. е била извършена реконструкция на парка. Изградена е алейна мрежа, засадени са цветя, прокопан е водопровод, поставени са чешми, оформя се малко езеро с водоскоци, къпалня с плаж. Построен е и летният театър. Източната част на острова е оставена в естествения си вид – с тополи и върбалак. Освен него в парка били изградени футболно игрище и други спортни съоръжения. След построяването на нов стадион в северната част на града старото спортно съоръжение на територията на острова се преустройва в розариум.

През 40 – те години на миналия век на Острова са се провеждали и парадите за Гергьовден. Днес цялостната визия за парк-остров „Свобода“ е подчинена на идеята за оформяне на общ комплекс за краткотраен отдих, спорт и развлечения, който да е съобразен със съвременните тенденции в тази насока.

Ситуирани са осем зони на активност: за гастролиращи увеселителни съоръжения, за игрови съоръжения за деца от различни възрасти, за екстремни атракционни съоръжения, водни атракции, за пикник и много други.

Днес островът е място за отдих и е сред емблематичните за Пазарджик места. Красивите розариуми и интересните художествени скулптури привличат внимание. За всички любители на спорта е напълно обновен и реконструиран колодрумът с условия за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса, колоездене и др.

От 2009 г. е открит зоопарк, в който посетителите могат да видят тигри, лъвове, лисици, чакали, коне, елени, лами, сърни, антилопи, муфлони, сурикати, еноти, фазани и др.

03паунче03тигърче