Мария СПАСОВА

В деня на Ботев най-високото село на община Брацигово – Равногор бе домакин на поредица изяви. След поклонението пред войнишкия паметник, в памет на загиналите в борбите за национално освобождение, в местното читалище бе открита изложба на уникални старинни вещи и оръжия предоставени от Нейчо Дечев, а след това въпреки лошото време Равногор даде старт на скорелауф рън по лятно ориентиране.

03равногор2

 

Ориентирането е спорт, в който състезателят самостоятелно, с помощта на карта и компас, за възможно най-кратко време преминава през контролни точки, отбелязани на картата и маркирани на местността. Съвкупността от тези контролни точки представлява състезателен маршрут, който подлага на проверка както способностите на състезателя да се ориентира, така и неговите физически възможности.

03равногор303равногор1

 

Състезателят по ориентиране получава информация за маршрута от топографска карта и описание на контролните точки, които взема непосредствено преди старта. Маркираните на местността и на картата контролни точки са задължителни за преминаване места, но състезателят сам избира пътя между тях на базата на своята техническа подготовка.

03равногор603равногор

 

Скоростта по маршрута се определя както от физическата подготовка, така и от способността за бързо и точно четене на картата. Сирените завариха състезателите на връх св. Неделя и само мъглите и тишината станаха свидетел на сведените им чела. Надяваме и се този формат да стане традиция както Гайдарското насвирване.

Победителите получиха за награда и екопродукти предоставени от местната мандра.