„Винаги е добре да обясняваме нещо, което звучи много абстрактно в момента, именно, какво означава задаващата се все повече и все по-ясно – консервативна политика, а именно нейната йерархия на семейство, общност, общество, Отечество. Естествено, ние се опитваме в тази йерархия, слагайки най-голямата тежест на семейството, а след това на общността да се обръщаме с нашата политика именно към местните общности, това го правим вече две години и в нашето министерство ще продължим да го правим. Вярвам, че това ще бъде все по-застъпена политика на национално ниво. Защото, кой друг, ако не местните общности се грижат най-много за това, което ги заобикаля? Преди година и половина открихме малко по-надолу новото депо, за битови отпадъци, който започна да решава един проблем, но остава втори проблем, който и сега е пред очите ни. Компостиращата инсталация и довършването на Пречиствателната станция ще доведе до по-добро за общността, за подобряванетоо на качеството на нейния живот, а след това за държавата…Радвам се, че все повече кметове притежават възможността и подкрепата на държавата, за да вземат нещата в свои ръце. Този подход е изключително важен.“ – заяви министър Нено Димов преди церемонията за първа копка на новата Компостираща инсталация на депото за битови отпадъци край Пазарджик.

Компостиращата инсталация и на инсталациите за предварително третиране на битови отпадъци ще обслужват общините – Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Пазарджик и Септември. На церемонията присъства областният управител Стефан Мирев, както и народната представителка Десислава Тодорова. Гости бяха и кметовете на Брацигово – Петко Петков, на Пещера – Николай Зайчев, зам.-кметът на Лесичово – Веселина Милкова, както и шефове на институции свързани с проекта. Площадката се намира в местността “Баира” в землището на село Алеко Константиново, община Пазарджик. Проектът се финансира по ОП “Околна среда 2014-2020 г.” Церемонията започна с водосвет за здраве и успех на начинанието, той бе отслужен от свещеници в храма „Успение на Света Богородица“, воглаве с Константийския епископ Яков.

06нено димов

Какво каза министър Нено Димов? – ТУК

Кметът на Пазарджик Тодор Попов подчерта, че последните дни са хубави за града, а днешното събитие е сериозна заявка за загрижеността към околната среда.

„Успяхме да направим след много усилия регионалното депо, втората стъпка е изграждането на сепарираща и компостираща инсталация, а след края на лятото започва рекултивацията на старото депо, защото това също е важно, а от късна есен – ще сме готови и с работния проект за довършване на последния етап от азотно-фосфорното пречистване на нашите отпадни води – пречиствателната станция, което ще завърши пълния цикъл от интервенции, които заедно с държавата правим. Те ще доведат до повишаване на качеството на живот в нашия регион, по отношение на всички тези важни и дългогодишни язвени замърсители. Пречиствателната станция пък ни гарантира, че отходния продукт ще е чист и ще се влива в Тополница. Ангажиментите, които има държавата по този дългогодишен проблем със старите сметища вече е напът да бъде приключен и трябва да подчертая, че държавата беше наш лоялен партньор за постигане на този резултат.“ – заяви кметът.

06тодор

Какво каза Тодор Попов? – ТУК

06сметище-яков06сметище-петко06сметище-официални106сметище-официални06сметище-копка306сметище-копка

06сметище-копка1