Информационен център Калугерово

Тридесет ученици и учители посетиха в събота ежегодния кулинарен фестивал във Велинград. Възпитаници на готварската паралелка и кръжока по готварство към Обединено училище “Христо Ботев”, Калугерово, се срещнаха с популярния Шеф Тихомиров и със свои “колеги” от паралелката по ресторантьорство на велинградската гимназия по туризъм. Събитието, на което децата присъстваха, се провежда всяка година, организира се от средното училище с активното участие на Община Велинград, която традиционно осигурява рекламата, пространството и немалка част от финансирането.

На феста имаше представители на Националната гилдия на професионалните кулинари,които демонстрираха майсторски техники и специалитети от българската и чуждестранната кухня. Проведе се състезание за най-добър готвач, на което бяха излъчени победители в няколко категории.

Паралелно с феста имаше и музикална програма, на която се изявиха танцьори, музиканти и певци от региона. Намерението на училищното ръководство на калугеровското школо е през 2020 година възпитаниците на обединеното училище не само да посетят, но и да вземат участие наравно с велинградчани, както в готварската, така и в музикалната част на празника.

Във връзка с това са проведени и първите предварителни разговори със заместник-кмета на Велинград, който е прегърнал идеята и е обещал развитие по въпроса. Плановете са да се включат спортистите от клуба по ямакаши, танцьори на народни танци и членове на кулинарния кръжок. В края на деня групата посети минералния плаж и популярния природен парк „Клептуза“.