Най-новият роман на Владимир Зарев – „Чудовището“ ще бъде представен пред пазарджишката публика утре, 12 юни. Писателят пристига в Пазарджик по покана на своя приятел Филип Геров, а в Младежкия дом, почитателите на писаното слово ще могат да чуят от първо лице подробности за създаването на творбата. Какво е да си човек в зряла възраст, но да усещаш сърцето си като юношеско? Какво е провокирало Владимир Зарев да навлезе в темата за остаряването на човека и възможността да се чувства млад? Тези и още много въпроси ще намерят отговор утре в 17.30 ч.

Владимир Зарев е един от най-големите писатели на нашето време, той има невероятен изказ и съумява да въведе своите читатели във времена, които макар и отминали все още напомнят за себе си. И ако предишните романи са поглед назад в историята ни, то този е съвременен и с много човешки поглед върху старостта.

„В „Чудовището“ също има много емоции. Заедно с това обаче, написаното често ме препращаше към „Записки от подземието“ на Достоевски. Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност. От една страна, са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност.“ – казва за книгата нейния редактор и издател Стойо Вартоломеев.