Хаджи Пенка МИЛКОВА

Светата Петдесетница (16 юни) и Св. Дух, Св.Троица (17 юни)

След като Христос прекара четиридесет дни с учениците си и се възнесе на небето, на планината Ерусалимска Елеон, поръчал е на учениците си да не напускат Ерусалим и да очакват обещания Свети Дух да слезе върху им.

Изпълнявайки това те се събраха на петдесетия ден от Възнесението в молитвената стая, в горницата.

Из един път се появил бурен вятър, шум. И огнени езици, които падаха върху им. Минаващите дошли от различни краища да честват юдейската Петдесетница в Ерусалим, се учудваха на светлините във вид на огнени езици, а учениците се уверяваха, че обещаният от Исус Христос Свети Дух е слязъл върху тях.

И обещанието им да говорят на различни езици за общуване и разбиране с народа се е изпълнило. Тълпата изумена и раговаряща на различни езици с учениците, не можеше да си обясни видяното и нечувано досега събитие.

Чуваха се гласове: не им вярвайте, не ги слушайте, те са пияни!

Библейското събитие дойде, за да се покаже истината, увереността на учениците и най-вече на Петър, който се отрече три пъти, че не познава човека Христос и няма нищо общо с него, сега вече за него всичко се промени, свидетелстват евангелистите.

Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност.

Повярвайте в Христа, той ви обича и ще бъдете спасени, защото Светият Дух ще пребъдва в сърцата ви, тогава когато се покръстите! – това проповядвали апостолите, а мнозина от тълпата пожелали да бъдат последователи  и разпространители на всичко видяно, усетено, преживяно. Огнените езици на Светия Дух им дадоха бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра.

След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден. Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Св. Дух.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез който ни се дарява всяка мъдрост и който е източникът на живота.

Светата Петдесятница даде истината на Източното Православие. Светият Дух е „благодат, благословение, обич, опрощение, любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание и вяра в доброто.“ (Гал. 5:22-23).

В неделната проповед се хвърля орехова шума, която наподобява огнените езици, които слезнали над главите на апостолите. Четат се три пъти молитви за всички присъстващи. И тогава се разпиляват листа, които всеки от миряните се стреми да вземе, за да ги отнесе в дома си.

Празнува се винаги в неделя. Имен ден имат Душка и Душан.