Продължава проверката на къщите за гости. Държавен фонд „Земеделие” и земеделското министерство инспектират обекти, изградени с пари от европейския съюз, съобщаи bTV.

Под прицела на проверяващите са над 280 къщи за гости, финансирани по програмата за развитие на селските райони. Целта е да се установи дали те наистина работят и посрещат туристи. Инспекции днес има в района на Батак и Велинград.

В к.к. „Цигов чарк” беше проверена къща, след сигнал, че служител на ДФ „Земеделие” има връзка със собствениците на обекта. Те са получили около 230 хил. лв. еврофинансиране.

Инспекцията показа, че когато сумата е била дадена, държавният служител все още не е заемал позицията. На място е установено, че къщата извършва туристическа дейност – имало е посетители от над 45 държави.

Предстои във Велинград да се провери сигнал, че собственици на къща за гости имат близки отношения с кмета на населеното място. От ДФ „Земеделие” заявиха, че са получили над 60 сигнала за неправомерно получени евросредства. Проверките ще продължат до края на месеца.

Ето кои са къщите за гости финансирани с евросредства на територията на областта – ТУК