В първия летен ден, 22 юни, можете да си подарите плаж. Особено ако искате да натрупате малко тен, за да не изгаряте на морето. Също така и ако сте зачеркнали морето от списъка за това лято. За радост в областта ни има изобилие на минерална вода и посоките са доста. Освен това в голяма част плажовете ни са в близост и до планината, което ги прави още по-желани.

21плажове

Край Белово вече ви очаква комплекс „Топлата вода“.

Сезонът вече е открит и басейните вече са готови да приемат желаещите. Преимуществото е, че има къде да паркирате автомобила си, без да нарушавате правилата за движение. На плажа има възможност за похапване на сладолед, вкусни храни по обяд, както и изобилие от напитки. Това е и един от най-големите плажове в областта, та дори и да ви мързи да тръгнете по-рано, все ще си намерите място под чадърите.

21варвара-плаж

Минералният плаж във Варвара

Варварският минерален плаж е всъщност е най-близък до Пазарджик. Той има също голям капацитет, но посетителите са малко затруднени с избора на място за паркиране. В комплекса има храна, напитки и възможност да оставите децата си да играят на воля, в специално създадения за тях детски басейн.

Село Варвара има изключително древна история и че поселение тук е имало още от епохата на траките. Тук са открити древни некрополи, могили, останки от антични и средновековни крепости. Могат да се видят останките от няколко ранносредновековни параклиса, оброчище. Една от основните забележителности на село е църквата „Света Варвара”. От проучванията, провеждани тук, става ясно, че на това място е съществувало тракийско селище. Следи от него са останалите некрополи, които се намират на около 500 метра в северна посока от селото. През Средновековието църквата е бил главен храм на селото. През ХIХ век се построява нов църковен храм, който носи името „Св. Варвара”. Друга характерна особеност на с. Варвара, е наличието на лековити минерални води, намиращи се на 4,5км. навътре в пролома на Чепинската река, южно от жп гара Варвара. Има разкрити минерални извори, които са 15 на брой, захранващи двете минерални бани на двата бряга на реката. Водата има високо съдържание на сяра, а температурата и на извиране е цели 92 градуса.

21брацигово

Комплекс „Корал“ в Брацигово

Миниатюрният плаж в Брацигово ще ви предложи всички екстри, които ще намерите и в другите места за отдих и развлечения в областта. Неговият голям плюс е, че се намира в непосредствена близост до извора с минерална вода в града, от където на изпроводяк, можете сами да си налеете от лековитата вода.

Ако имате желание, можете да се разходите в старинната част на града, където все още има къщи с история. Там е и сградата на местния музей, както и музеят на Брациговската строително-архитектурна школа.

Брацигово е в подножието на Родопите и температурата на въздуха е с една идея по-ниска от тази в Мало Конаре например. Освен това лятото е дълго и можете да посетите всяко едно от посочените места през предстоящите уикенди.

1басейн-стрелча

Стрелча ще бъде без вода в този уикенд

Безводието елиминира Стрелча като възможен вариант за утре и неделя. Там е обявено бедствено положение поради проблеми с водозахранването. Вероятно скоро ще бъдат взеи мерки за отстраняването на проблема, но засега прескочете Стрелча.

В града има исторически музей, а съвсем близо до него са големите мегалитни комплекси от времето на прототраките, както и тракийската Жаба могила. Стрелча е прекрасно място за отдих, но в момента ситуацията не дава щанс да се срещнете с градчето за първи път.

Минерален плаж Костандово

21кжстандово

Съчетанието на плаж с история може да продължи и в Костандово. Съвсем близо до него е Плиоценския парк, както и крепостта Цепина.

Съчетанието на планина, вода и слънце, за този уикенд е гарантирана. Посещението може да бъде еднодневно, но ако мястото ви допадне ще има и къде да пренощувате.

Можете да сторите това в Ракитово, Дорково или близкия Велинград, където изобилието от плажове е доста сериозно. Всички те вече са отворени и очакват своите посетители.

Баня, Панагюрско – селото на лековитите минерални води и древните легенди ще събере своите гости и почитатели на духовните и културни традиции утре – 22 юни/събота/ от 11.00 ч., за “ Празника на минералната вода, здравето и дълголетието 2019 „. Заповядайте да опитаме заедно магията на духовното и културно богатство на селото! Банци обичат, празнуват и почитат традициите на предците си! – призовават от местното читалище. Но ви предупреждаваме, че тамошния плаж ще отвори на 29 юни.