ПП Обединени земеделци е категорично против тенденциозното и манипулативно представяне на комунистическия режим (1944-1989) и прехода към демокрация в някои от учебниците по история за Х клас. Спестяването на ключови събития и факти по време на червената диктатура в България са пореден опит на задкулисието за реабилитация на тоталитарната държава.

Както няма давност за престъпленията на комунизма, така няма давност и за истината за тоталитарната държава. Стъпка в правилната посока бяха промените в учебната програма, според които периодът  1944-1989 г. трябва да се изучава в самостоятелен раздел. Сега се оказва, че в учебниците на пет издателства има фрапиращи пропуски.

Обръщаме се към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да предприеме необходимите мерки да бъдат отстранени пропуските в тези учебници. И в тях да бъде направен обективен прочит на позорните факти от времето на социализма.

Като демократична държава, член на Европейския съюз, не трябва да допускаме в българското образование да се мълчи за Държавна сигурност и за  репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата.

Вярваме, че управляващите, в лицето на ПП ГЕРБ, за които Образованието е първостепенен приоритет, няма да допуснат опита за подмяна на истината за тоталитарния режим у нас. Призоваваме министъра на образованието да инициира приемането на правила, които да не позволяват едни и същи събития и факти да бъдат представяни по различен начин в различните учебници.

Важно е младите хора в България да знаят истината за същността на комунизма и неговата репресивна машина. Тя е необходима за тях и за цялото българско общество, за да има то имунитет срещу тоталитарната държава и да не позволява това отново да се случва. Тази истина е един от темелите на българската демокрация, която трябва да отстояваме всеки ден.