Тази неделя, на 7-ми юли – празника на село Дебръщица ще започне с тържествена света литургия в местната църква «Света ВМЧЦА Неделя». В храма по-късно през деня ще бъде раздаден и традиционният курбан за здраве на жителите на селото. В 10:30 часа започва сегмента «Децата на Дебръщица празнуват».

Вечерната празнична програма е с начален час 19:30 с участието на женската певческа група към местното житалище, мъжко дуо «Дебър», детска танцова формация «Тракийско цвете», танцова формация «Тракийка», както и гост-изпълнители самодейци от Паталеница и Радилово. За настроението на празнуващите ще се погрижат и професионалистите от оркестър «Красен» с ръководител Цанко Ненков.

Всички, чиито корени са свързани с Дебръщица, се стичат в селото на този ден. Много от местните хора от години живеят и работят в големите градове, някои са зад граница. Намират начин обаче да се приберат в родния край. Някои тях вече са пристигнали, а почти във всяка къща има гости, дошли специално за събора.

В деня на Свети великомъченица Неделя храмов празник ще отбележат и жителите на пещерското село Капитан Димитриево, където също ще бъде отслужено тържествена служба и раздаден курбан в двора на 167-годишната църква, носеща името на светицата.