„Министър-председателят да дойде до Ветрен и да види в какво състояние е главната улица на града. Преди това обаче да провери и министъра на Регионалното развитие – г-жа Петя Аврамова защо бездейства по този казус, като освен по официален ред и персонално, сме я уведомявали и на лични съобщения десетократно за проблема. Ако държавата няма намерение да си свърши работата в най – кратки срокове, да ни разреши на нас като местна власт да изпълним техните задължения”, категорични са кметовете на Ветрен и Септември – Радослав Лютаков и Марин Рачев, както и председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин.
Припомняме, че снощи септемврийският кмет направи публично достояние и кореспонденцията си с министъра на МРРБ Петя Аврамова. От нея се вижда, че след като повече от две години кметът официално призовава АПИ да си асфалтират пътя, от 14-ти февруари тази година, Рачев вече иска съдействие лично от ресорния министър.

Въпреки че г-жа Аврамова отговаря „наредила съм на Терзийски спешно да ви дадат разрешение” такова не е издадено.
Във връзка с това 2 седмици по-късно кметът на Септември повторно се обръща за съдействие към министърът на МРРБ. Отговор тогава няма, както няма и на последвалата въпросителна от 1-ви март. След малко повече от 3 месеца – вчера, 5-ти юли, 2019 г. се случи белята във Ветрен.

Фактите:

След подмяната на водопровода преди десет години, главната във Ветрен е оставена като в лунен пейзаж. Години наред от избори на избори, на ветренци им се обещава, че най-напред ще се асфалтира главната, поради факта, че от многобройните ремонти по нея старата паважна настилка на практика е изчезнала. Така се стига до личния ангажимент, който Рачев поема пред ветренци преди изборите през 2015 г., че ако не чрез държавата, то за лична сметка ще асфалтира участъка от републиканския път.

След встъпването си в длъжност кмет на общината, видно и от последната кореспонденция с АПИ и лично с министър Аврамова, Рачев не спира да търси съдействие от държавата за окончателно решаване на проблема. Като вижда, че очевидно АПИ не са заинтересовани да довършат ремонта на пътната артерия, септемврийския кмет иска и получава подкрепата на Общински съвет – Септември да направи това за сметка на Общината. Естествено, обаче преди това трябва да получи разрешение от собственика на пътя – Агенция пътна инфраструктура за да не бъде обвинен в самоправство. Такова обаче и до днес не е дадено.

„Надяваме се това да стигне до ушите на премиера, защото така повече не може да продължава. Ако от МРРБ искат пак да ни гонят журналистите с камерите за да ни питат – защо правим републикански път без разрешение от държавата, нека продължават да мълчат. Това положение обаче ние няма да го оставим така“, категорични са кметовете и председателят на Общинския съвет.

Бурята и силният дъжд вчера следобед подкопаха основите на асфалта по главната улица на град Ветрен. Участъкът вече се разчиства. Пороят не е причинил щети по къщите. При стихията няма пострадали хора. Въпреки това от община Септември решиха да обявят бедствено положение. Причина за това е лошото състояние на пътната настилка.

Бедственото положение ще остане в сила докато от регионалното министерство не реагират на сигналите за недовършената инфраструктура в града. Вече четвърта година пътят е само с основен слой асфалт. Според кмета на Ветрен това е трябвало да направят от Агенция „Пътна инфраструктура“, тъй като подкопаната от дъжда улица е част от републиканската пътна мрежа.

В момента екипи от община Септември разчиства остатъците от асфалта и натрупаната кал. В града няма цялостно изградена канализация.