Този уикенд почитателите на театралното изкуство и Уилям Шекспир отново ще изпаднат в нирвана, защото им предстои втора среща с Шекспировата театрална школа „Петровден“ в Паталеница. На тамошната открита сцена ще видим постановката от лято 2018 „Венецианският търговец“ с режисьор Калин Ангелов. Песните се изпълняват на живо, а музикалният съпровод е от инструментите цигулка, чело, акордеон, китара, укулеле и перкусии. Добрата новина дойде чрез Инна Церовска, директор на Младежки дом – Пазарджик и директор на школата.

Тя разказа, че за първи път в историята на „Петровден“, послучай 20 години от създаването ѝ ще бъде връчена и специална награда – шпага, за човек или организация допринесли най-много за развитието на идеята. Тя изкъза сърдечна благодарност на кмета Тодор Попов, който още в началото на първия си мандат е дал съгласие за подкрепа от страна на Община Пазарджик.

Същинската продукция на Шекспирова театрална школа ‚Петровден“ се реализира през целия юли месец, като вече видяхме „Ромео и Жулиета“, а премиерите на „Сън в лятна нощ“ ще бъдат на 26 и 27 юли. Режисьор на спектакъла ще бъде Тери Фендер.

Мястото на всички спектакли е Лятна сцена – двор на ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница.

За всички представления ще има организиран транспорт от паркинга на магазин „Била“ /бившето „Пени“/, Пазарджик както следва:

  • 6 юли – начален час на отпътуване 20:30 ч.
  • 13 юли – начален час на отпътуване 20:30 ч.
  • 26 и 27 юли – начален час на отпътуване 19:30 ч.

Школата „Петровден“ е единствена по рода си в България. 20-годишната ѝ дейност се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.

Представленията на Шекспирова театрална школа „Петровден“ са в съпътстващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

С любезното съдействие на: екипа на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909, Еко-комплекс „Флора“, с. Паталеница