Замисляли ли сте се, че Пазарджик е един от малкото градове в България, където можете да намерите хора от всички вероизповедания, а почти всички от тях имат и собствен молитвен дом. В Пазарджик можете да посетите православни църкви, арменски храм, синагога и джамия. Въпреки че в града живеят католици, тук няма единствено катедрала.

Ако за първи път попадате в града, след доста дълга време, ще установите, че той много се е променил и то към добро. Това споделят хората, които не са имали досег с Пазарджик в продължение на десетилетия. Освен обновените паркове и поддържания на европейско ниво парк – остров „Свобода“, обаче нашите гости поискаха да разгледат музея, галериите, а също така и храмовете на града. От чисто любопитство, а и защото нивото на една градска култура се определя от отношението към вярата.

01богородица

Първата ни спирка, разбира се е катедралният храм „Успение на Света Богородица“. Реновираната църква предлага на посетителя възможност да се докосне до основите на православието и да види с очите си буквално шедьоври, защото в молитвения дом има икони рисувани от Станислав Доспевски.

Друга светиня е иконостасът, както и чудотворната икона на Света Богородица с младенеца.

В новоотворените параклиси можете да видите и гробницата на един от най-обичаните свещеници и създател на училището в Пазарджик – Дионисий.

Вижте още и нашите пет причини да разгледаш храма „Успение Богородично“ – 

30нерсес

Съвсем близо до гордостта на Пазарджик се намира и арменската църква „Сурп Степанос“, което ще рече „Свети Стефан“. Тя бе изградена отново с помощта на много дарения събрани от арменската общност и бизнеса в града.

Основен иницитор затова е журналистът Нерсес Ширинян. От няколко години насам храмът е действащ и в него се извършват литургии. Ако искате да разгледате храма, трябва да знаете, че той се намира в непосредствена близост до моста над канала Паша Арк, който води от ул. „Мария Луиза“ към училище „Христо Смирненски“, по-известно като Островското училище.

Следващата ви спирка би трябвало да бъде Куршум джамия. Тя е една от най-старите постройки в Пазарджик. Намира се в центъра и е била свързана с митичния Куршум хан, който приемал странници от цял свят. Куршум джамия се нарича така заради кубето на своето минаре. То е характерно за времето, в което тя е построена. Джамии със същото име има в Карлово и Пловдив.

Image0125

През 1574 г. великият везир Дамат Ибрахим паша построява най-големия турски паметник в Пазарджик – Куршум хан, разположен на главния път в града (днес ул. „Константин Величков“). Освен като станция, ханът разполага със складове и магазини за търговия, както и със занаятчийски работилници.

Той е един от най-големите куршум-ханове на Балканския полуостров. Представлява двуетажна каменна сграда (от дялани камъни) с оловни кубета, и заема площ от 11 570 m2.

Турският пътешественик Евлия Челеби свидетелства, че не бил виждал такъв голям хан с обори за 2000 камили, конюшни за 3000 жребци, 70-80 къщи с хареми за семейни аяни и първенци, кьошкове за проходящите везири и министри, и за бедни гости.

Този хан съществува до освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г., когато е опожарен. След Освобождението той е окончателно разрушен.

Днес джамията все още е действаща и ще ви позволят да я разгледате. В двора ѝ продължават да се провеждат благотворителни вечери за мюсюлманите по време на свещения мюсюлмански месец Рамазан.

Както и църквата Света Богородица, джамията често служи като ориентир за местните хора, които искат да обяснят местоположението на други близки до тази сграда.

За да я намерите лесно, трябва да отидете до Градския пазар. Джамията се намира точно зад него.

Другата забележителна постройка в Пазарджик свързана с духовните нужди на местните граждани е синагогата. За съжаление тя не е действаща, тъй като голяма част от местната еврейска общност се е изселила от града, а религията изисква да има определен брой миряни, за да работи и местният храм.

Зданието се намира в малък закътан двор между улица „Асен Златаров“ и ул. „Константин Величков“. Двата базистена, които водят към нея са част от колоритния ансамбъл от сгради, които ще видите до синагогата. Едната от тях е била еврейско училище, а другата е малката синагога.

Голямата синагога в Пазарджик е построена през 1850 г. Архитектът Ставри Темелков е едно от най-прочутите имена на Брациговската строителна школа. Архитектурата и декорацията са великолепна илюстрация на местната традиционна архитектура с необарокови черти, характерна за Българското възраждане от средата на 19 в. Това е една симетрична структура с една композиционна ос с посока североизток-югозапад. Разположението е продиктувано от специфичните изисквания на мястото.

Главното вътрешно пространство е структурирано според каноничните изисквания за този тип сгради – централно пространство, обособено от четири свободно стоящи колони, със собствено индивидуално декоративно третирано покритие. Таванът е богато декориран. Пространството е монументално и осветено от многобройни прозорци (повече от 30), в зависимост от светлината навън. Синагогата е паметник на културата в сравнително добро техническо състояние.

10sinagoga

Малката синагога е построена през 1872 година, в момента тя е действаща. Според пазарджиклии двете сгради трябва да се посетят, защото носят спомените на миналото, а днес доставят естетическа наслада.

21gargoil