12борис христов-корица

Бронзов бюст – паметник на един от най-запомнящите се български оперни певци Борис Христов вече е открит в Пазарджик.

Монументът се издига в градинката пред съдебната палата, а причината за появата на този паметник дължим на адвокат Николай Антов, който в зората на своята кариера се запознал с доста по-възрастен колега.

12борис христов5

Той му разказал, че Борис Христов, който в момента жънел слава по сцените на световните оперни театри, е бил стажант – съдия в Пазарджик. Почитателят на оперната музика, адвокат Антов, решил да пише писмо на Борис Христов. В него той му изказвал искреното си възхищение от неговия талант и му припомнял времето прекарано в Пазрджик. „Бях вече забравил, че съм му пратил писмо, когато един ден отваряйки пощенската си кутия, съзрях вътре син плик, а адресът ми бе изписан на латиница. Погледнах гърба и видях, че подателят е Борис Христов. Така започна нашата кореспонденция, която продължи години наред…“ – разказа преди церемонията по откриването на паметника Николай Антов.

12борис христов-антов1

Преди време той споделил пред колегата си и най-добър приятел Хари Хараламбиев, че му се иска да има такъв паметник и в Пазарджик, защото поколенията отминават, но трябва да има белег за славните хора, които са крачили по пазарджишките улици.

И така те намерили съмишленици в лицето на кмета на Пазарджик – Тодор Попов и земеделския лидер Емил Йончев.

Така в днешния ден успяхме да видим с очите си лика на човека, разнесъл славата на България по целия свят и нито за миг не спрял да бъде българин. Неговата нерада съдба му позволява да се върне в Родината, чак след 1989 г. (Биографията на Борис Христов – ТУК)

12борис христов-йончев

Дарбата му случайно попада във фокуса на вниманието на цар Борис III, който го слуша заедно с певчески хор в семейния си параклис. Ето какво разказа за Борис Христов – Емил Йончев – ТУК

На откриването присъстваха видни пазарджишки магистрати, адвокати, граждани и общественици. Скулпторът Георги Чапкънов – Чапа, благодари за признанието и възможността да извае лицето на гения Борис Христов. 

12борис христов - благодарност

Благодарствена грамота бе отправена към Емил Йончев от страна на кмета на Община Пазарджик, г-жа Гергана Табакова, шеф на отдел „Култура и образование“ я връчи лично преди откриването на паметника.

Тя отбеляза задоволството на администрацията от това, че общината е станала част от проект, който дава съществен принос за развитието и опазването на културните традиции в града.

12борис христов212борис христов112борис христов312борис христов412борис христов6- йончев чапа12борис христов-антов12борис христов-корица112борис христов-корица-ко12борис христов-откриване12борис христов-откриване112борис христов-хари-емил-чапа12борис христов-чапа