Снимка: Павлина Захова

ЗА НЕГО

Александър Киричев, син на скулптора Спас Киричев и керамика Маргарита Иванова учи в ОУ „Климент Охридски“ гр. Пазарджик. Средното си образование продължава в художествената гимназия – Пловдив, а след това успешно защитава бакалавър и магистратура със специалност Скулптура в Националната художествена академия „Н.Павлович“ – София. Понастоящем работи като дизайнер в софтуерна компания. Изкачването на върхове и планинарството са част от хобитата му. Александър Киричев е член на “Софийския планински клуб” с чиито членове изкачи връх Елбрус (5642м) в Кавказ на 10 юли.

16елбрус-изгрев 16елбрус-изкачване 16елбрус-кавказ

Как подготвихте тази експедиция?

Бих определил изкачването на Елбрус по-скоро като високопланински туризъм, отколкото експедиция. Това което направихме бе да го качим от южната страна, класическият маршрут за изкачване на най-високия връх в Европа. Плановете за изкачването започнаха доста рано, като групата ни се състои изцяло от членове на “Софийски планински клуб”. Избрахме Елбрус като една достъпна дестинация, която да ни послужи като подготовка за изкачването на по-високи върхове. Приятели, които вече са се качвали, подпомогнаха за проучвателния процес. От тях научихме какво да очакваме от високата планина и за какви трудности да се подготвим, както и каква екипировка е необходима.

 16елбрус1 16елбрус-лагер

 Имаше ли трудности?

Да. Изкачването – всеки от нас си имаше неговите си борби с височината, понякога липсата на достатъчно кислород води до главоболие, задух, през нощта може да се събудиш поради това, че не можеш да дишаш, но всичко това се преодолява с правилна подготовка и добра аклиматизация и хидратация. Температурата на въздуха по време на самото изкачване беше  -15 градуса придружена със силен вятър, което беше още едно препятствие. 

Бяхме се разделили на две групи, от по шест и пет човека, защото от чисто логистична гледна точка по-малки групи се организират и придвижват по-лесно. Пристигнахме в Русия на 6 юли, а изкачихме върха на 10 юли. След пристигането ни започна аклиматизацията. Нашата група най-напред качи вр. Чегет висок 3650 м, след това направихме лагер на 4200м., малко над “Заслона на 11-те”, а следващият ни лагер беше на “Скалите на Пастухов” (4800 м), от където в 2:10 на следващата сутрин започнахме изкачването на вр.Елбрус (5642 м). На върха бях около 7:50. За мен празникът беше двоен – имах рожден ден на тази дата и изкачвах най-високия европейски връх, наречен “покрива на Европа”. 

16елбрус-лагер1

 С какво Ви изненада Кавказ?

Хората са много гостоприемни! От семейния хотел, в който бяхме отседнали преди и след изкачването ни изненадаха с приятелското си отношение и гостоприемството си.  Друго изненадващо нещо са многото желаещи ежедневно да изкачват върха. Бях чувал за това, че планината е много населена, но е различно като го видиш с очите си. 

 Кои са другите върхове, които сте изкачили?

Пик Белуха (4 509 м) в  Алтай, той наистина си беше експедиция – 12 дни в планината, 7 човека от клуба бяхме тръгнали. Планината Алтай е наистина много красива планина, там придвижването е по-технично, необходими са умения за боравене с инвентар, ледени клинове за правене на парапети, движихме се във френска свръзка заради цепнатините в ледниците.

 16белуха

Как се породи у Вас това желание да изкачвате върхове?

Върхът е чисто географска проекция, на препятствията, които трябва да преборим у себе си. Планините са място където трябва да разчиташ на своите усещания и способности и да имаш пълно доверие на човека в другия край на въжето. Разбираш, че пред теб няма бариери, можеш да постигнеш всичко само с воля, търпение и упоритост. Планината е място, където човек научава да вярва и разчита на себе си. Там няма място за грешки.

16БЕЛУХА2 16БЕЛУХА3 16БЕЛУХА4 16БЕЛУХА516БЕЛУХА116БЕЛУХА6

 Снимки: Личен архив на Александър Киричев