Велина СТАНОЕВА, PZdnes

Какво свързва Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Николай Дюлгеров?

Те и много други имена са част от Кюстендилската изобразителна школа. Зародила се в началото на XX век, тя обединява скулптури, живописци и графици с висше образование. Дружеството на кюстендилските художници учредено през 1930г. по идея на Кирил Цонев укрепва творческата група до момент, в който Кюстендил става известен като Градът на художниците.

23венев

Откриването на изложбата „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа” се е състояло на 16 юли в ХГ „Станислав Доспевски“ и от тогава тя се радва на голяма посещаемост. Всеки, който не е имал възможност да я види има шанс да направи това до 1 септември.

Изложеното в залата е извадка от фонда на кюстендилската галерия. Обединителната фигура на творбите е, разбира се, Владимир Димитров -Майстора. В нея са събрани четиредесет и две творби на общодванадесет автори. Като тези на Майстора са общо тринадесет. Сред тях има живопис, пейзажи и портрети.

Директорът на пазарджишката галерия – Леон Бабачев, обясни, че самата изложба е част от обмена на творби с Кюстендил. В момента ние гостуваме в тамошната галерия с картини от фонда на Художествената галерия  в Пазарджик. Тази обмяна на изложби позволява на публиката да се запознае с част от творбите, принадлежащи на други галерии в страната. Тази практика не нова, досега е имало обмен със Стара загора, Казанлък, Плевен, Софийска градска художествена галерия и др.

Всичко това е с цел обогатяване на художествената дейност, а пък ние горещо препоръчваме да посетите изложбата „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа”.

23майстора123майстора2