Велина СТАНОЕВА, PZdnes 

Летните месеци по традиция са отделени за театър на открито – „Театър пред театъра“, „Opera Open“ и ред други инициативи, които потапят зрителите в невероятни сюжети под звездите на летните нощи. Тази година за двайсети пореден път Шекспировата театрална школа „Петровден“ поставя три пиеси на Уилям Шекспир, като на 26 и 27 юли ще се състои премиерата на „Сън в лятна нощ“, която ще бъде придружена с наградата Почетна шпага и представянето на книгата „Под купола небесен – 20 години  Шекспирова Паталеница“. Това бе и причината да се срещна с директорката на Младежки дом в град Пазарджик – Инна Церовска, режисьорката на пиесата Тери Фендер и част от екипа, вдъхнал живот на Шекспировата творба.

В момента, в който престъпих прага на училищния двор, където в този момент течеше репетиция, усетих, че ставам част от забързания, но синхронен творчески процес.

Докато разговарях с режисьорката тя ми сподели, че подготовката на пиесата е отнела три седмици, като всяка една репетиция е била повлияна от метерологичните условия. Тъй като премиерата ще се състои под звездите на Паталеница я попитах за това, с какво допринася местоположението за цялостната визия на пиесата. Според нея именно фактът, че сцената е на открито е най-големият плюс. Приносът на обкръжаващата природа е ключов за изобразяване на света на феите, а за публиката е шанс да се почувства част от фабулата.

Що се отнася до сценографията, Инна Церовска сподели, че за втора поредна година проектът Отворени пространства към Пловдив 2019г. реализират сценографията за театралните представления. След проекта, ще се състои изложба, посветена на дейността на учениците по отворените пространства.

Не малка роля играе и музиката. За фон на вечните теми в пиесата са творили композиторите Гого Георгиев и Йосиф Герджиков. Интересна е историята зад избора на музика в пиесата. Всичко започва, когато на въпроса, коя е любимата й песен режисьорката отговаря, че това е арията на индианската кралица на Хенри Пърсел. Като контрапункт на тази ария композиторите поставят песента Sweet Dreams на групата Eurytmics, която спомага за възторжен финал в стил 80-те, изобразяващ елфите в един пънк вариант. Естеството на работата си по „Сън в лятна нощ“ композиторите описват по следния начин: „на базата на електро-стил от 80-те се имплантира барокова песен“. Като своеобразна „черешка на тортата“ са музикалните пасажи, изпълнени от самите актьори на различни инструменти.

Говорейки за актьорите, не мога да не спомена, че в разговора си с Константин Икономов, Михаил Сървански и Мариана Бонева те посочиха разликата в това да работиш с английски режисьор. Неоспоримо е, че мястото на работа до голяма степен определя и подхода, но по техни наблюдения работата с режисьорката Тери Фендер е била подредена и спокойна, въпреки краткия срок за репетиции. Тя, по техни думи, винаги е била отворена към собствената им интерпретация.

Самата Тери е открила, че инициативността им е именно това, което остава българската следа в английската класика. Нещо интересно относно работата им с анлийската режисьорка е асистентката, която тя довела със себе си. Заедно с нея актьорите упражнили вокалната част от своето представяне, тъй като представлениета на открито предполага по-различна акустика от това на закрита сцена. Благодарение на взаимното доверие, работният процес протича уверено и спокойно, и както актьорите шеговито казват, чувстват се като на зелено училище.

Не можех да не попитам директорката на Младежки дом Пазарджик и жената зад театралната школа „Петровден“ – Инна Церовска, защо точно Паталеница е мястото, на което се провеждат представленията. Оказа се, че основната причина е нейният баща – Димитър Божков, който първоначално харесал селото заради църквата Св. Димитър. По-късно разбрал, че в Паталеница на всяка една поляна може да се направи театър, споделил това с дъщеря си и с подкрепата на Общината и директора на училище ОУ „Константин Величков“ утвърждването на школата вече е факт. А тя, е единствена по рода си и с всяка изминала година генерира все по-голям интерес.

По случай годишнината, г-жа Церовска е подготвила много изненади за публиката и екипа. Една от тях е наградата Почетна шпага за принос към развитието на Паталеница. За първа награда са избрани двама млади актьори, които са част от Шекспировата театрална школа още от 2002г. Техните имена ще станат ясни на 27 юли, когато в допълнение, от всеки спектакъл дотук ще бъде избран по един актьор, който също ще бъде награден за своя принос.

На 27 юли ще се състои и втора премиера, тази на книгата „Под купола небесен – 20 години  Шекспирова Паталеница“. Там в тандем с художничката Ина Хичева, г-жа Церовска е събрала „спомени и разкази за всички минали през Паталеница“, плюс специални благодарности към всички помогнали за сбъдването на мечтата „Шекспирова Паталеница“.

По думите на Инна Церовска „на всеки пет години нещо трябва да се променя, за да се върви напред“. Именно визията й за бъдещето на театралната школа ще стане ясно през летните нощи на 26 и 27 юли.

23зад кулисите1 23зад кулисите2 23зад кулисите3 23зад кулисите4

СЪН В ЛЯТНА НОЩ
Уилям ШЕКСПИР
Превод: Валери Петров
Продуцент – Инна Церовска
Режисьор – Тери Фендър
Сценография и костюми – Теодора Лазарова
Композитор и музикален директор – Йосиф Герджиков
Глас и пеене – Даниèл Мониè
Звук и клавиатури – Гьорги Георгиев – Àнтика
Флейта – Велина Андреева
Технически лица: Анета Зомбори, Ангел Савов, Моника Илиева, Илина Грозева, Александър Будуров
Музиканти: актьорския състав
Изпълнителни продуценти: Павлина-Калина Церовска и Станимир Стоилов
С участието на актьорите: 
Велина Андреева – Филострат
Крис Атанасов – Пискуна
Мариана Бонева – Хиполита и Титания
Кирил Бояджиев – Егей и Клина
Николай Владимиров – Лизандър
Гьорги Георгиев-Антика – Талашко
Велизар Емануилов – Деметрий
Стефан Зарев – Носльо
Константин Икономов – Кросното
Татяна Митова – Хермия
Даниèл Мониè – Грахчо
Мария Панайотова – Елена
Анатолий Ставрев – Пък
Михаил Сървански – Тезей и Оберон
Самуела-Ивана Церовска – фея
Студент по актьорско майсторство в Falmouth University, Великобритания: Ирина Кръстева – техническа и езикова подкрепа
и децата от Шекспирова театрална школа „Петровден“:
Мартина Вълчинова – Паяжинко
Гергана Петрова – Синапчо и Комара
Вход СВОБОДЕН! 
Представленията са с начален час 21:00ч в двора на ОУ „Константин Величков“ с. Паталеница, а от 20:30ч каним всички зрители и приятели на официалните церемонии по награждаване за цялостен принос към дейността на Шекспирова Паталеница.
За зрителите от Пазарджик е организиран безплатен транспорт на 26 и 27 юли, който ще бъде с час на тръгване 19:30 от паркинга на магазин „Билла“ (ул „Георги Бенковски“). Автобусът ще пътува от Паталеница до Пазарджик след края на представлението.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.
Представленията на Шекспирова театрална школа „Петровден“ са част от съпътстващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
С любезното съдействие на: екипа на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909, Еко-комплекс „Флора“, с. Паталеница