25вземи и прочети-атолука1

За трета поредна година почиващите в курортно селище Атолука над Брацигово имат възможност за свободен обмен на книги. Мобилната библиотека, която бе създадена през 2017 г. и тогава наброяваше двадесетина томчета, се разраства и в момента остъклените шкафове с книги, вече са три. Над хиляда пък са заглавията, които може да бъдат разгледани от всеки посетител. Единственото условие е след прочитането, книгата да бъде върната. Създателите на инициативата ще бъдат благодарни и на всеки, който добави нови романи и стихосбирки в книжния фонд.

Преди години летовището имаше собствена библиотека, разположена в една от Кацаровите вили, с фонд от над пет хиляди тома и всеки отмарящ, можеше да се сдобие с лятно четиво, разказват дългогодишни посетители на родопското вилно селище. Днес всеки сам си носи книги, ако е решил да им посвети време и внимание. Няма как да приучим децата да четат и да съхраняват книги без да им дадем пример как става това, поясняват хората.

Витрината се намира в центъра, непосредствено до магазина за хранителни стоки. Идеята за библиотека на открито, където книгите са на свободен достъп, е възникнала през 2009 година в САЩ и оттогава обикаля света.