През предстоящите почивни дни имаме богат избор от събития на територията на областта, представяме ви три от тях, които са извън Пазарджик.

XXI –вият Международен фолклорен фестивал ‘Дорково 2019 ще се проведе под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Тържественото откриване на фестивала е на 26 юли от 20 ч. с дефиле на участващите състави и ансамбли, а дните за изяви на колективите са на 27 и 28 юли/събота и неделя/. Във фестивала  ще участват фолклорни състави и ансамбли от 6 държави-освен от България, се очакват гости от Кипър, Италия, Молдова, Словакия и Румъния. Това съобщи кметът на село Дорково и председател на Организационния комитет Николай Ковачев. Целта на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство.

Молдова ще се представи с ансамбъла за народни танци“ Изворъш“, съседите ни от Румъния с ансамбъла за традиционни популярни танци „Джуни Петрилени“,  гостите от Италия ще участват с група „ Тарантела Лукана“, Словакия с детска и младежка фолклорна група „ Корничка“ и от Северен Кипър пред жители и гости на Дорково ще се изяви танцова група „ Мор-Дер“. В тридневната програма на фестивала ще участват фолклорни състави, групи и ансамбли от цялата страна- от областите Благоевград, Видин, Монтана, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Смолян, Хасково, София , Силистра, Разград,Стара Загора, Враца, Габрово, Пазарджик и домакините от Дорково- ансамбъл „ Овчарска песен“.,Организатори на събитието са местното кметство, община Ракитово, Народно читалище“ Св.св.Кирил и Методий- 1919“, ансамбъл“ Овчарска песен“-с.Дорково,   Министерство на културата и с подкрепата на местни фирми и фондации. На всички участници ще бъде връчен диплом и почетен знак на фестивала.

Тазгодишното издание на Националния фолклорен събор „Св. Константин 2019″ ще се проведе на 27 и 28 юли.

Организаторите от Община Пещера съобщиха за една новост тази година, а именно, че ще се явят групи с обреден фолклор – обичаи. Директорът на фестивала Николай Балабанов уточни, че участниците ще бъдат оценявани от 5 – членно професионално жури. За разлика от предишните години, тази година в края на всеки от двата дни ще има церемонии по награждаване.

Освен участието на групи от цялата страна, по традиция ще има богата културна програма с участието на народен оркестър, фолклорен изпълнител и танцов ансамбъл.

Откриването на празника“ Младежки вечери на набор 2001 година “ ще бъде на 26.07.2019 г. от 19.30 часа на площада в Равногор. Равногор ще бъде отново огласен от родопската музика и каба гайда на 26 и 27 юли 2019 година.