Като пълно безобразие охарактеризираха собственици на прасета в „задния двор“ от областта поведението на управляващите по отношение на африканската чума. Според тях искането в рамките на два дни да си ликвидират питомците си е напълно незаконно, до мемнта няма издаден нито един нормативен акт, който да налага крайната мярка. Всички заповеди за това са в устна форма и звучат като закана, а не като разумен довод за борба с чумата.

Как ще ми влезе някой в двора все едно, че съм престъпник?, пита 80 годишна баба от Бошуля, която всяка година кърпи бюджета си с отглеждането на домашно прасе. В момента нейното тежи около тридесет килограма и ако отиде във фризера, няма да бъде достатъчно даже за два месеца. Бабата получава пенсия от триста и осемдесет лева. Ако трябва да си купува свинско от магазина, това означава, че след като си плати лекарствата, тока, водата и телефона, ще може да си го позволява веднъж месечно. Освен това трябва да си купи и билет до Пазарджик, защото свинско не се продава в селския магазин. Аз съм честен човек и никога не съм нярушавала законите. Когато дядото беше жив си вареше ракийка, откакто почина и това вече не правим, защото сина и снахата са в София и аз сама гледам да вържа двата края. Гледам си доматки, чушки, фасул и картофи в двора. Имам два кошера и си вадя мед. Това ям. С пенсията си взимам сирене, мляко, саламче и малко пилешко. Искам да питам Бойко Борисов, защо го допуска това нещо? Аз каква вина имам, че чумата ни е споходила? Той с майка си така ли би се отнесъл? Казва, че е ял филия с мас като бил дете. На мен това ми е закуската, това ли иска да направи Бойко? Да ми вземе закуската?

Друг собственик на домашно свинче смята, че след като държавата налага такава мярка трябва да наложи и обезщетения за хората, които по принуда са задължени да убият прасето си. Според него сумата, която би била разумна е в рамките на сто до стои петдесет лева за животно. Иначе за какво ни е държавата? Плащаме данъците си, плащаме си сметките, а когато по чужда вина ни бъркат в джоба – пием по една студена вода. Ще ида н протеста в Пазарджик в петък, заяви категорично мъжът.