От вчера голяма част от хората в деветте общини, включени в 20- километровата защитна зона около големите свинекомплекси, започнаха да колят животните си, заради разпоредбите на Националния епизоотичен щаб. Това, което трябва да знаят обаче е, че преди да бъдат поставени в буркани, мръвките трябва да минат през половинчасова топлинна обработка при не по-ниска от седемдесет градуса темпратура.

Това гласи разпоредба от Българската агенция по безопасност на храните. Тъй като не са взети проби от всяко домашно животно е възможно някое от тях да е преносител на вируса на болестта, който загива при топлинна обработка. Препоръчително е същото да се случи и с месото, което хората ще приберат във фризерите си. Утре включително е крайният срок за доброволно умъртвяване на домашните животни на територията на областта.

Без забрана за превантивни мерки са общините – Белово, Велинград и Сърница. Утре в Пазарджик ще се състи митиг – протест на хората, кооито не искат да се разделят с домашните си праста по никое време. Той ще се проведе от 16 до 18 ч. на пл. „Константин Величков“. До момента няма открити болни животни на територията на областта. Вчера бе обявено, че такива има в ловното стопанство на хижа Здравец, в района на Бяла Черква, Пловдивско.

Пълен списък на селищата, в които животните трябва да бъдат умъртвени – ТУК