Биляна СТОЕВА, PZdnes. com

  1. Ти си веган.

Това автоматично означава, че свинската мас няма как да се озове в най-милото ти. Там се кипрят морковчета, чушчици, картофки, а над тях са разположени малини, ябълки, праскови и да, всички тези зеленчуци и плодове, са напуснали самоволно земята или са капнали от дървото, за да не предизвикаш стрес в природата им и после като започнеш да хапваш, да не се разболееш от Луда диня или Африканска чума по пъпешите.

 2. Ти мразиш мазните неща, но пък нямаш нищо против пилешкото.

Ти не обичаш нищо мазно. Само като вземеш парченцето сланина и то се разтресе в ръцете ти, това води до конвулсии и позиви за повръщане. Как могат хората да се радват на печена сланина повече отколкото на пилешка пържола от филе? Пилешкото е по-здравословно, доста по-стегнато и доста по-вкусно. Сланината е просто отврат. И ти винаги изтръпваш, защото когато пазарувате със скъпия, за пикник, той се умилква покрай теб и лекичко присвива очи: Хайде да си вземем и сланинка, мило…А на теб ти иде да го фраснеш с шпека, с когото едва си се примирила, но пък нали всяка връзка се крепи на компромисите?

 3. Ти намираш прилика между свинската мазнина и собственото си тяло.

Събуждаш се една сутрин и гледайки се в огледалото в банята виждаш, че очите ти са станали малки и присвити, а под тях има тучни торбички. Носът ти сякаш се е вирнал нагоре и започваш да се разтриваш, защото приличаш повече на малко сладко прасенце, вместо на себе си. С крясък се отправяш към голямото огледало в антрето, и там откриваш тъжната истина, че от твоето стройно тяло са останали само спомени. Бедрата ти са тържество на материята и понеже тичаше към огледалото, те продължават да се тресат, макар че ти спря преди две минути. И това няма как да не те накара да отвориш вратата на хладилника и да не натъпчеш в кофата за смет, всичко, което преди поглъщаше с охота. Е, три минути по-късно започваш да вадиш нещата. Но сланината си остава там.

Forever.

  1. Ти никога не си ял сланина.

Ти си студент от Рибново и в квартирата имаш право само на едно рафтче от общия хладилник. Там подреждаш всичко, което обичаш да си готвиш, когато не ти се припка до първия павилион в Студентски. Там никога не би поставил сланина, но тази сутрин, о, тази сутрин, тя е там. Дебела, с лека розова ивичка по средата, с жълта кожичка отгоре и така апетитна. Но ти никога не си ял и виждал сланина. Ти дори не подозираш, че това е сланина. Вземаш непознатото нещо, оглеждаш го внимателно. Помирисваш го от всички страни и едва тогава виждаш бележката от Катето. Тя обитава съседната стая: „Самир, нямах място на моя рафт и заради това си оставих сланината горе при теб. Целувки! Катето.“ И ти чак сега разбираш, че това така привлекателно нещо, по принцип не го ядеш. И, че то по принцип няма място на рафта ти. Но пък тайничко си резваш едно парченце, гарнираш го с хляб и то се оказва годно за ядене. Връщаш го моментално на мястото, на което си го открил и през целия ден си мислиш само за сланината. Да, забраненият плод е най-сладък.

 5. Ти си любител на животните.

Ти си единственият човек на планетата, който не може да си представи да убие животно. Ама няма значение какво е животното. Ти нищо не можеш да убиеш. Даже микроб не можеш да убиеш. Даже като видиш микроб и го пускаш да мине пред тебе и внимаваш да не го настъпиш. И по тази причина ти не ядеш никакво месо. Виждаш сланината в хладилника и се оказва, че вчера, когато се напихте с Пешо, когато той те увещаваше да опиташ ракията и да си мезиш със сланина, а ти се дърпаше и избяга, а после се наложи Пешо да те търси по кварталните кръчми и те откри на детската площадка. Точно тогава тази гад, този предател, ти е пуснал сланината в джоба на костюма. А когато се прибра и майка ти те попита: Къци, ще вечеряш или ще си лягаш? Ти натика в хладилника мазния вестник с нещото, както и документите от счетоводната кантора, които бяха в другия ти джоб. И всъщност сега ще трябва да се обясняваш първо на майка си, а после и на родата дали не симулираш като твърдиш, че не можеш да убиеш нищо, след като вчера с Пешо явно сте убили и изяли цяло прасе.