Племенникът на бившият председател на Общинския съвет Лазар Влайков предложи депутатката Даниела Малешкова за кмет, но Общинската структура на ПП ГЕРБ в Септемврийско номинира с пълно единодушие действащия кмет на общината Марин Рачев за нов мандат.

Това се случи на проведеното тази вечер в общинския център номинационно събрание, на което присъстваха областният лидер на партията Найден Шопов и секретарят Гинче Караминова. Лидерът на местната партийна структура и водещ на събранието Атанас Узунов обяви в началото, че най-напред ще бъдат направени номинациите за кандидат кметове на кметства. Всички предложени за такива благодариха за гласуваното им доверие, но подчертаха да се запише в протокола, че биха участвали в бъдещите избори от листата на ПП ГЕРБ само в случай, че кандидат за кмет на общината от квотата на ГЕРБ е Марин Рачев.

Същото по-късно декларираха и почти всички кандидати за бъдещи общински съветници на партията. Последва номинация за кмет на община Септември. Първата бе направена от председателя на общинската структура Атанас Узунов в полза на сегашният градоначалник Марин Рачев. „За” нея гласуваха всичките 40-сет присъстващи членове на партията, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от останалите граждани дошли в претъпканата зала на Общинския щаб. Веднага след това 20-годишният член на ГЕРБ от село Виноградец Георги Новаков предложи втора кандидатура – тази на депутатката Даниела Малешкова.

Любопитният нюанс е този, че въпросния младеж е племенник на изключения от партията преди две години заради убийството на ресторантьора Атанас Тонкев бивш председател на Общинския съвет Лазар Влайков от Виноградец. “За” народната представителка Малешкова гласуваха едва 4-ма от присъстващите на събранието членове(всички от селото на Влайков), а трима се въздържаха. Останалите 33-ма дадоха отрицателен вот.

Парадоксалното в този случай е, че дори и подкрепилите Малешкова гласуваха със „За“ номинацията на Рачев. При това положение според Устава на ПП ГЕРБ до окончателно определяне на бъдещия кандидат-кмет на партията за Септемврийско ще бъдат допуснати две номинации – нейната и тази на сегашния общински градоначалник.

По този повод в края на събранието всички действащи и предложени тази вечер за кметове на ГЕРБ, заедно с повечето настоящи и номинирани общински съветници от Септемврийска община, поискаха чрез присъстващите Найден Шопов и Гинче Караминова спешна среща с Изпълнителната и Етична комисия на партията. Там те ще искат да се изясни с ръководството какво е наложило Даниела Малешкова да бъде по думите на обкръжението й „спусната“ и изобщо това истина ли е?