От месец насам се каня да ви пиша, за да разкажа за нещо, което ме покъртва от години насам. Живея на ул. „Пловдивска“ и все още си мисля, че е ХХI в. Но има ритуали, които ни връщат векове назад. Вероятно вече сте се досетили, че става дума за ромската общност. Повечето от нас не са запознати, че преди погребение мъртвите хора там трябва да бъдат изкъпани, но това не се случва в дома на опечалените, а на площадка, на която играят децата ни!

Последният случай беше точно преди месец, когато излизайки на терасата да простирам, малко преди обяд, видях ужасяваща гледка. Чисто гол труп на мъртвец беше положен на площадката и около него се въртяха мъже, които трябваше да го подготвят за отвъдното. Нямам нищо против техните обреди, но смятам, че трябва да се вземат мерки от страна и на общинските власти, за ограничаването на подобни „изпълнения“.

В казан се топлеше вода, а под казана имаше пламтящ огън. Просто не мога да ви опиша стъписването си. И само няколко часа по-късно, мъртвецът беше прилежно опакован в чаршафи и качен на каруца, за да бъде погребан. В следобедните часове на същия ден, на същата площадка вече имаше деца, които си играеха. Не знам как се случва по света, сигурна съм, че много хора няма да ми повярват, но от разговор със съседи научих, че това се случва доста често в нашия квартал.

Заради това, чрез медията ви, отправям апел към съответните власти да намерят начин и да преустановят подобни дейности, поне в онези части на квартала, където освен мюсюлмани, живеят и християни. Отново повтарям, нямам за цел да предизвиквам война между вероизповеданията, просто настоявам Пазарджик да си остане европейски град, какъвто по принцип е.

Д.Н. Пазарджик