„Хората, които доброволно заколят прасетата си да получат обезщетение, а които не искат да ги убиват – да бъдат оставени на мира, това беше уговорката с премиера Бойко Борисов“, заяви кметът на Юнаците – Стоян Кузев днес пред БНР. Припомняме, че на 11 август изтича срокът, който е определен от БАБХ за доброволно умъртвяване на свинете в задния двор. Хората от селата обаче все още не са убедени, че мярката трябва да бъде спазена. На територията на нашата област няма регистриран нито един случай на домашно животно заразено с Африканска чума.

Вчера бе оповестено, че има две положителни проби в Смолянско, но те са от диви прасета. С разпореждането на Агенцията за безопасност на храните с домашните си прасета трябва да се простят хора от 75 села в областта. Незасегнатите от мярката са общини Сърница, Велинград и Белово, тъй като те отстоят на повече от 20 км. от големите свинекомплекси.

Със сигурност ветеринарните служби ще срещнат отпор в селата край Пазарджик, тъй като от понеделник 12 август те трябва задължително да умъртвят животните, чийто стопани са оставили живи.

„Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката“.