Миналата година филмът „Mon cochon et moi“, в който звезди са френската легенда Жерар Депардийо и родната актриса Деси Тенекеджиева, взе елитната фестивална награда „Кино без граници“ на RIIFF, Rhode Island International Film Festival, в Роуд Айлънд, САЩ.
Продукцията бе снимана в Пловдивското село Калояново няколко години по-рано. Лентата направи първата си фестивална премиера на един от десетте най-важни форума в САЩ, считан за квалификация на академичните награди Оскар. „Mon cochon et moi“ бе селектиран измежду над 6000 филмови заглавия от 60 страни в света и се проведе в периода от 7 до 12 август 2018 г.
Сюжетът на филма разказва за дядо Ваня (Жерар Депардио), който живее в малко българско селце, където времето сякаш е спряло. Въпреки че около него е семейството му, той е много самотен след загубата на съпругата си. За да внесат радост в живота на възрастния човек, близките му подаряват домашен любимец, който вместо куче, се оказва прасе. За да спаси прасето от заколение, дядо Ваня тръгва с трабанта си към Турция.
„Самата история е много човешка, в нея има и много философия за смисъла на живота, за отношенията между хората. В случая се разказва за това как едно прасенце може да е по-близък приятел на човека, отколкото близките му. Говорим за отчуждението между нас, за разминаванията, въпреки уважението и обичта, която изпитваме, и защо се случва така, на какво се дължи. Самият сценарий е написан като абсурдно-романтична комедия и това също ми допадна. Имаше както лирични, така и много философски, много комични и абсурдни моменти.
За съжаление в крайната версия на филма голяма част от интересните сцени не присъстват, но това е обичайна практика. Но за мен беше предизвикателство да се опитам да вляза в кожата на една бедна и обикновена съпруга, майка и домакиня. Художникът и режисьорът ми казаха, че ще трябва да ме състарят доста, защото във филма освен 10-годишна дъщеря, имам и син на 20 години. Тогава им признах, че всъщност и аз имам син на почти толкова години, но те не повярваха, докато не им показах снимка. Е, не се разминах със сенките и торбички под очите, даже се ядосвах, че прекаляват.“ – разказва в интервю Деси Тенекиджиева.