Глоба заплашва кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете.
Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, каза зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред bTV.
В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназиране и загробване на останалите животни.
Янко Иванов напомни, че съгласно Закона за ветеринаромедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

По думите му предприетите мерки към момента са непопулярни, но явно имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случи при домашни свине и в свинекомплексите.

Относно казуса със Стоянка Митева от ямболското село Безмер, която гледа свиня майка в задвния си двор и отказва да я умъртви, зам.-министърът напомни, че в домашните стопанства могат да се гледат до пет прасета за угояване, не за разплод.

„Ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България. Тази жена няма право да гледа свиня майка“, коментира Иванов.