Вчерашният 15-ти август – Успение Богородично е един от най-големите християнски празници след Великден. Този ден е посветен на преминаването от временния към вечния живот на Божията майка. Българската православна църква отбелязва празника винаги на тази дата. Отслужват се тържествена литургия и водосвет. Във вчерашния ден кметът на Общината Марин Рачев посети най-напред църквата „Успение Богородично” в септемврийското село Бошуля, където освен храмов празник вчера беше и събор на селото.

Точно по обяд в двора на църквата сред множеството миряни освен Марин Рачев и местната кметица Христина Венчева бяха и част от членовете на управленския екип – Нина Вардина и Лилия Етова, председателят на Общинския съвет в Септември Кирил Тодорин, кметове на кметства от септемврийско.

След празничната литургия отслужена от отец Кънчо, на присъстващите православни християни беше раздаден овчи курбан.
Литургия, отслужена от отец Димитър имаше и в църквата „Св. Архангел Михаил” в село Виноградец, чийто двор се оказа тесен за да събере дошлите жители и гости на селото.

За празникът във Виноградец, начело с Марин Рачев пристигнаха и всички гости уважили час по-рано мероприятието в Бошуля. Те бяха посрещнати от местната кметица Елинка Благова. В обедния часови пояс септемврийският кмет намери време да уважи и честване в Клуба на инвалида, в общинския център, където беше отбелязана 30-годишнината от създаването на Съюза на инвалидите в България.

По този повод Рачев подари на празнуващите икона на Св. Богородица. Празникът Успение Богородично бе отбелязан и в други места от Септемврийска община. В късния следобед Марин Рачев и екипът му присъстваха на курбан по повод Голяма Богородица край Руски паметник над Ветрен. Там беше и местният кмет Радослав Лютаков. След края на водосвета той изненада приятно местните жители с новината, че недалеч от това място предвижда изграждане на параклис, за който вече има и проект.
От Ветрен кметът на общината се отправи към Симеоновец за да уважи и там хората за празника. Водосвет отслужи отец Стефан, като на него присъства и кметицата на селото Богданка Атанасова. Подобно на Бошуля, Виноградец и Ветрен и в село Симеоновец на миряните бе раздаден овчи курбан.

По традиция гвоздей в програма на септемврийското село Бошуля, празнуващо на този светъл християнски празник Успение Богородично бяха мероприятията във вечерния пояс на деня. Гости на събора, състоял се в парка на селото бяха кметски екип, кметове на кметства и общински съветници. Програмата започна още в следобедните часове с народни борби.
След тях аниматори от „Слон Балон” се забавляваха с децата на Бошуля, а по-късно за настроението на множеството присъстващи жители и гости на селото се погрижиха художествени и самодейни танцови състави от много населени места в Септемврийско. Програмата включваше и специалното участие на народните певици сестри Филатови. Вечерта завърши с изпълнения на Ники Чанев и неговият бенд. За трета поредна година кметицата на Бошуля Христина Венчева беше организирала и специална томбола с множество награди – домакински уреди, бяла и черна техника.