Томоказу Харимото продължава да пише историята в тениса на маса. 16-годишният японец спечели титлата в Панагюрище, след успех срещу Дзъхао Джао от Китай с 4:2 (11:6, 12:14, 11:5, 13:11, 13:15, 11:4). Първият мач между двамата състезатели от Световния тур предложи страхотни емоции, а три от шестте гейма бяха решени след продължения. Харимото имаше инициативата и в петия си двубой от турнира, а въпреки храбрата съпротива, 110-ят в ранглистата трябваше да се задоволи с второто място.

„Чувствам се много по-силен духовно спрямо миналата година, когато отпаднах на ½-финалите тук. Не се предадох въпреки някои трудности в средата на срещата, продължих уверено и в крайна сметка спечелих. Тази година не започна добре за мен, но след този успех съм устремен да показвам най-доброто от себе си и да печеля”, сподели Харимото, който завоюва третата си титла от Световния тур. Успехът бе ценен за него и подари факта, че той е първият състезател извън Китай този сезон, който печели титла от Тура.

В изцяло китайския финал при дамите триумфът бе за Синтун Чън, която победи Джуодзиа Хъ с 4:1 гейма (11:4, 7:11, 12:10, 11:6, 11:4). Така и вторият мач помежду им от Световния тур завърши с неин успех със същия резултат. През миналата година Чън спечели срещу Хъ в Хонконг, а титлата в Панагюрище бе трета за нея в кариерата й.

„Трофеят е специален за мен, защото това е награда заради усърдния труд, който положих в последните седмици. Надявам се след този успех да последват и още. Много ми харесва България и се надявам да защитавам първото си  място тук и през следващата година”, заяви Чън.

Нейните сънароднички Гу Ютин и Му Дзи триумфираха в женските двойки, корейците Йонсик Джеон и Сансун Лий в мъжките, а Мима Ито и Юн Мизутани при смесените тандеми.

Представители на 38 държави от 5 континента се включиха в тазгодишното издание на 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open. Състезателите бяха над 300, а наградният фонд 190 000$. Нови рекорди ще бъдат подобрявани и през 2020-та година, когато през септември ще се Asarel Bulgaria Open!