„Браво на всички които се включиха с нещичко в това добро дело и най вече на Георги Попов, Димо Добрев, Йордан Георгиев, Васил Якимов, Емил Марков,Атанас Стаматов, Стефан Георгиев,Спаска Минева,Йордан Славчев, Стилиян Петров, Иван Гьонев и моя милост, с които отделихме две седмици, за да имаме това бижу в селото.“ – съобщи Даниел Михайлов от с. Момина клисура по повод на ремонта на местния храм „Свети Георги“. Инициативен комитет от местни хора реши да обнови старинната църква, като събра дарения в размер на 3470 лв. До момента е подменен покрива на храма, а от днес продължава ремонта на предверието и направата на нов навес. Освен с пари местните хора помагат и с личен труд за запазването на светинята.

Напълно ясно е, че село Момина клисура е средновековно българско селище, макар и да не се знае кога точно е възникнало. Разбира се, ясно е и това, че селото не е възникнало по турско време като дервентджийско село, а по – рано като такова, макар че и по време на османската власт е изпълнявало също дервентджийска служба. Подобно селище са били Габровските ханове в западното начало на прохода, но Момина клисура е било по – важното проходно (дервентджийско) селище.

Доказателство за това, че селото е изцяло християнско, е един много ясен документ, който Ст. Захариев предава, а именно един надпис на мраморен отломък, който е бил вграден в старата черква „Св. Георги“. Този надпис посочвал, че черквата е завършена през 1355 г. по времето на цар Александър Михаил (има се в предвид Иван Александър). Ст. Захариев предава и друг надпис, който е бил над черковните врата, където се посочвало, че същата черква е реконструирана през 1606 г. от няколко ктитори от Момина клисура. Тази черква се е намирала на южния край на селото. Тя била разрушена през 1868 г. и по-късно бива построена нова – днешната, по-голяма, в северната част на селото.

  • Снимка: Даниел Михайлов