Петима са известните към момента претенденти за кметския пост в Пазарджик – действащият градоначалник Тодор Попов ще участва в битката за четвърти мандат, след него заявка подаде и Благо Солов, който получи подкрепата на БСП, кандидатът на ГЕРБ е Иван Панайотов, а на успех се надява и общинският съветник Атанас Шопов, който ще представлява партии с ограничен кръг последователи като АБВ, Движение 21 и ПП Възраждане. Все още не е ясно дали Арлин Антонов ще остане в надпреварата, тъй като той се надяваше на съпорт от БСП. Местните структури обаче не се обединиха около него, вероятно им е трудно да го припознаят като свой кадър.

Това не може да се каже за Благо Солов, който от години има тесни връзки с партията – майка и най-вероятно дължи услуга на определени кръгове в столетницата. Друг е въпросът, че голяма част от червения електорат гледа на кандидата си двузначно. Най-голямо недоумение буди липсата на десен кандидат. До момента в местни избори винаги е имало участие на сините партии, които сякаш са глътнали вода и не дават никакви признаци за съществуването си в града. След поредицата от малобройни протести дори и „Да, България“ подвиха опашка в очакване на указания свише.

Наличието на петима кандидати предвещава и балотаж. Изборите ще се проведат на 27 октомври, а евентуален втори тур ще има на трети ноември. Кампанията за избор на кметове и общински съветници ще стартира на 27 септември, а до 20 кандидатите са длъжни да се регистрират за участие.