Пловдивският митрополит Николай ще пристигне в неделя в Пещера, в храма „Свето Успение Богородично“. В неделя православната общност отбелязва Рождение Богородично, това е и поводът за посещението на владиката в пещерския храм. Началото на литургията е в 9 ч. Всички желаещи миряни могат да посетят службата и да разговарят с духовния си пастир. 

Храмът е бил построен през 1865 година. Дават му името „Свето Успение Богородично”. Първият храмов свещеник, който е служил тук е от Цариград, като първоначално църквата е била ползвана от гръцкото малцинство живеещо в Пещера. В български ръце тя преминава в началото на миналия век.

За да отбележат събитието местните хора решават да прекръстят храма на светите равноапостоли Кирил и Методий. Според легенда разказвана сред пещерци, възрастна жена сънувала, че ако не бъде върнато старото име на църквата, ще се случат лоши неща на населението. Така отново Божият храм станал „Света Богородица“ и така е до днес.

Пловдивският митрополит идва за втори път в храма през тази година, през април той донесе в Пещера чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка.