Почитателите на класическата музика ще имат възможността да се насладят на чудесни изпълнения на 12 септември. Поводът за предстоящия концерт е честването на петдесетата годишнина от създаването на местния симфоничен оркестър. Симфоничният оркестър Пазарджик е създаден през 1969 г.

До 1992 г. негов художествен ръководител е една от най-значимите за българската култура личност – композиторът, диригентът, педагогът, общественият деятел и публицист проф. Иван Спасов, на когото се дължи бързото му професионално утвърждаване на концертния подиум и богато ориентираната към различни стилове и жанрове репертоарна политика. Оркестърът изпълнява както творби от световната класика, така и от съвременни композитори и български автори, някои от които написани специално за него.

Мобилността на оркестъра, чийто състав е от доказани професионалисти го прави предпочитан от много известни диригенти и солисти в България, гости от чужбина и млади музиканти. По повод кръглата годишнина в концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ ще прозвучат изпълнения на известни арии от оперите „Набуко“ и „Трубадур“ на Джузепе Верди, „Кармен“ на Жорж Бизе, „Княз Игор“ на Бородин и др. Солисти са Габриела Георгиева – сопран и баритона Веселин Михайлов.

Оркестрантите ще свирят под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. Габриела Георгиева е един от водещите сопрани на съвременната музикална сцена у нас. Шлифова своето вокално майсторство при две от звездите на българската опера – тенорът Калуди Калудов и световната прима Гена Димитрова.

Последните три сезона Габриела Георгиева прави няколко забележителни дебюта на сцената на Софийската опера – в постановката на „Норма“ с диригент Григор Паликаров и под режисурата на Уго де Ана, в „Силата на съдбата“ на италианеца Пиер Франческо Маестрини, в „Янините девет братя“ в режисьорския прочит на  акад. Пламен Карталов.

Тези нейни превъплъщения наложиха Габриела Георгиева като любимка на публиката не само заради брилянтната й вокална техника, но и заради изключителното й умение да превзема с гласа си сърцата на зрителите. Баритонът Веселин Михайлов  е стипендиант на „Галерия на българските таланти“, на Фондация „Борис Христов“ и на Фондация „Райна Кабаиванска“. Завършил е курс в Академията на „Санта Чечилия“ в Рим и Майсторски клас на Райна Кабаиванска в Модена, с подкрепата на Фондация „Борис Христов“.

Репертоарът му включва ролите на Ескамилио от „Кармен“ на Бизе; Марсел от „Бохеми“ на Пучини; Алфио от „Селска чест“ на Маскани; Амонасро от „Аида“ на Верди; Игор от „Княз Игор“ на Бородин; Зурга от „Ловци на бисери“ на Бизе; Клингзор от „Пасифал” на Вагнер; Абимелех от „Самсон и Далила“ на Сен-Санс; Парис от „Ромео и Жулиета“ на Гуно; Шчелкалов от „Борис Годунов“ на Мусоргски и други. Солист на Софийска опера и балет от 2011г.

Гостувания в Германия, Япония, Русия, Австрия, Украйна, Чехия, Унгария, Словения и Словакия. А за почитателите на класическата музика в Пазарджик маестро Григор Паликаров е добре познат. Той е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик през последните почти 15 години. Чест гост – диригент е на много оркестри и оперни театри в страната.

Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали. Припомняме, че преди броени дни получи и тазгодишната награда „Емил Чакъров“.

Очакваме почитателите на симфоничната музика в зала „Маестро Г. Атанасов“, в 18:30 часа.