Преди 134 години България отново се връща на картата на Европа с голяма част от земите, които са били в нейните предели преди падането под Османско робство. Днес пазарджишката общественост отбеляза светлата дата 6 септември, а годината 1885 г., когато е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава вовеки в историята ни като символ на една сбъдната мечта.

Денят на Съединението е едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава, а Пазарджик заема своето достойно място сред хората направили възможно всичко това. „Пазарджик е един от градовете, в които съединистката идея се заражда и поддържа още от самото начало. И не само се подкрепя! В Пазарджик се създава много силна и компактна група, която винаги и при всички обстоятелства отстоява и работи за нейното осъществяване. Константин Величков, свещ. Георги поп Тилев, Яков Матакиев, братя Георги и Стефан Консулови, Иван Войводов, Иван Соколов, Петър Зографски, Отон Иванов, братя Антон и Тодор Мумджиеви и Тодор Киров са най-ярките представители на тази пазарджишка група. В града тайният революционен комитет за Съединение се създава в края на юни 1885 г. „В разстояние на два месеца – пише в спомените си Тодор Мумджиев, – почти повечето граждани … бидоха посветени в делото… Из всички села бе проагитирано, всичко бе готово”. – това бе само част от словото на днешния кмет на Пазарджик Тодор Попов, който приветства пазарджиклии на пл. „К.Величков“. Тържествата днес започнаха от паметника на Захари Стоянов, където бяха поднесени цветя и венци на признателност, а малко по-късно на централния градски площад бе издигнато националното знаме.

Голяма част от присъстващите пазарджиклии бяха поздравени лично от кмета Тодор Попов, който не пропусна да поздрави и своя бъдещ съперник в кандидат-кметската надпревара инж. Иван Панайотов. Градоначалникът заяви, че е горд от това, че пазарджиклии винаги са отстоявали своите права, той подчерта и факта, че днешните учители, лекари, инженери допринасят за единението на нацията. Не пропусна и спортните успехи, както и постиженията в областта на културата.

Гости на тържеството организирано от Община Пазарджик бяха народните представители Десислава Костадинова и Надя Клисурска, както и зам. областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев.

Грандиозен концерт на ансамбъл „Пазарджик“ зарадва присъстващите на площад „К.Величков“.