Вицепрезидентът Илияна Йотова посети българската изложба на 58-ото Венецианско биенале – най-голямата световна сцена за съвременно изкуство.

Проектът „Как живеем“ обединява произведенията на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, с куратор Вера Млечевска. Двамата автори по интересен начин успяват да представят нашето съвремие, като съпоставят представата за вековните традиции на занаятите и масовата индустриална продукция на еднотипни и достъпни изделия, които обсебват жизнената ни среда днес. Лазар Лютаков е син на художниците проф. Стефан Лютаков и Елена Лютакова. Още преди три години той представи своя творчески прочит на пространството край канала Паша арк с композицията си „Аа“.

Във Венеция елементите, изграждащи работата на Лазар Лютаков се свеждат до два – стъкло и плексиглас. Няма нужда от повече, за да бъде въвлечен нищо неподозиращият зрител в противоречията на два материала, които се питат кой е излишният, кой е по-добрият, кой има бъдеще.

Стъклото идва под формата на грубо изработени чаши, пълни с дребни недостатъци разкриващи не само ръчен труд, но и използването на нискокачествено, рециклирано стъкло.

„Има едно място в Азия, където ги изработват ръчно и аз ги взимам от реалността като това, което са. Те имат един универсален дизайн, който е много трудно да се определи от къде идва, т.нар faceted tumbler, и който от кръгла превръща чашата в многоъгълна. Примери за такива чаши могат да бъдат намерени във Франция от 18 век, в Русия, където са вероятно най-известните чаши за пиене на вода, до някой магазин на Ikea. Но пазарът, за който са направени изисква този продукт да е достъпен, да не е твърде скъп, което съответно оказва влияние върху времето, което може да бъде инвестирано за изработка. Това от своя страна води до един момент на случайност и на несъвършенство, който отключва за мен процес на създаване на едно скулптурно усещане за нещата, тъй като те стават уникални по този начин.“ – разказва Лазар Лютаков пред сп. „Егоист“.

Яра Бубнова, комисар на изложбата и директор на Националната художествена галерия, представи на вицепрезидента Йотова изложбата, която е разгледана от десетки хиляди посетители и ценители на изкуството.

Тази година България се завърна на биеналето за първи път след 2011 г. Първото участие на българската страна е през 1912 г.

Изложбата може да бъде разгледана до 24 ноември в сградата Палацо Джустиниан Лолин, построена през XVII век, във Венеция.