Пазарджик

Вече са ясни имената на повечето – кандидат кметове в областта, в момента в Общинските избирателни комисии текат ргистрациите на партиите и местните коалиции, които ще издигат независими кандидати. Срокът за регистрация изтича в понеделник – 16 септември, като ще тече и през почивните дни. Ясно е и това, че броят на общинските съветници в следващия градски парламент ще бъде отново 41, а към момента регистрации за участие в битката за общински съветници са направили от Евророма и ДПС.

За кметския пост в Пазарджик ще се борят Тодор Попов, Благо Солов с подкрепата на БСП, инж. Иван Панайотов от ГЕРБ, Атанас Шопов от АБВ. Очаква се евентуално и появата на още един играч, който ще представлява „Да, България“.

Батак

Досегашният кмет Петър Паунов ще бъде кандидат на АБВ, БСП все още нямат конкретна номинация, както и ГЕРБ, най-късно в понеделник обаче трябва стане ясно кои ще са партиите и коалициите кандидати да излъчат от редиците си общински съветници и кметове на Фотиново и Нова махала.

Белово

В община Белово БСП е заложила на инж. Стойко Стефанов – два мандата общински съветник, който ще трябва да се състезава с действащия кмет Костадин Варев. Все още от ГЕРБ не са оповестили на кого ще разчитат в общинския център, а за участие в изборите вече са регистрирани ДПС и ГЕРБ.

Брацигово

Досегашната председателка на Общинския съвет Надя Казакова ще участва в изборите като кандидат – кмет на ГЕРБ. Досегашният кмет Петко Петков се отказа тъй като има сериозни здравословни проблеми. В Брацигово БСП посочи като свой кандидат – Илия Милушев, който два мандата е бил кмет на село Бяга. АБВ също ще има свой кандидат и това е екскметът от ССД – д-р Соня Мишева. На хоризонта се задава и още един кандидат – Борислав Донов, който пък ще бъде издигнат с подкрепата на местна коалиция. ПП „ДВИЖЕНИЕ НАШИЯТ ГРАД“ е регистрирано в ОИК за участие за кмет на кметства – с. Бяга, с. Исперихово, с. Козарско, с. Розово и с. Равногор и общински съветници. За общински съветници според направените вече регистрации ще се борят и ДПС, както и БЗНС „Ал. Стамболийски“.

Велинград

Най-вероятно досегашният кмет д-р Костадин Коев ще бъде кандидат на ГЕРБ за втори мандат в родопския град. Кандидат за кмет от БСП ще бъде 51-годишният икономист Филип Ангелов, заявка за кметове на кметства има от ДПС, ВМРО, БСП, ГЕРБ и Воля. Те ще участват и в надпреварата за избор на общински съветници. В голяма част от селата на тази община няма да има избори за кмет, тъй като те нямат необходимият брой население за това. Там ще бъдат назначени кметски наместници. Избори обаче ще има в Абланица, Биркова, Грашево, Драгиново, Кръстава, Пашови, Рохлева и Света Петка.

Лесичово

Настоящият кмет Серьожа Лазаров отново ще бъде кандидат на ГЕРБ, а БСП му противопоставя електроинженерът Тодор Радев.

Панагюрище

Най-вероятно Никола Белишки отново ще бъде кандидат на ГЕРБ, но според осведомени е вероятно и да не участва в предстоящите избори, все още се очаква одобрението от София. БСП залага на общинския съветник Станимир Велчев, който има зад гърба си четири мандата като ситипарламентарист.

Пещера

Битката в Пещера предвещава да бъде доста люта, защото ще се преиграва срещата между досегашният кмет Николай Зайчев и народният представител Йордан Младенов. ГЕРБ залага на Зайчев, а БСП на Младенов. За местата в общинския съвет ще спорят не само тези две политически сили, а и Български социалдемократи, ДПС, Зелените и коалиция „Ние, Гражданите“ , сочат досегашните регистрации в ОИК.

Ракитово

В община Ракитово БСП ще подкрепи досегашния кмет Костадин Холянов, все още не е ясна фигурата, която ще представлява ГЕРБ. За местата в градския парламент ще спорят отново БСП, ГЕРБ,  Коалиция „Ние, гражданите”, „Български земеделски народен съюз”, ДПС и Воля.

Стрелча 

В община Стрелча в битката за кмет БСП разчита на Иван Радев – бизнесмен и 4 мандата общински съветник, ГЕРБ все още не са посочили своя кандидат, на тепиха обаче ще излезе и действащия кмет от АБВ – Стойно Чачов. Постът е много желан, защото тук има и четвърти кандидат независимият Георги Кирилов Павлов.

Септември

Досегашният кмет Марин Рачев отново ще бъде кадидат за кмет на общината, като все още не е ясно дали ще получи подкрепата на ГЕРБ. БСП изправя срещу него областната си председателка Петя Цанкова. За местата в Общинския съвет ще се борят БСП, ГЕРБ, „Загорово“, АБВ и ДПС. Ако Марин Рачев не получи подкрепата на ГЕРБ той ще участва като независим и ще предложи пълен списък на кандидат – кметове по селата от общината.

Сърница

Засега е ясно, че действащия кмет Неби Бозов ще участва в битката за следващия кметски мандат. В града няма да има кандидат на БСП, но вероятно ще има на ГЕРБ. За участие в разпределянето на местата в местния общински съвет ще се борят основно ДПС и ГЕРБ.