Хаджи Пенка МИЛКОВА

Слава на чеснейшия, животворящ, Господен кръст!

Днес божественото множество на вярващите се радва, защото небесният кръст се открива докрай на света, въздухът се озарява и лицето на земята се украсява. Христовата църква пее божествени песни и служи на Божествения кръст пречуден. Ние украсявани с неговата сила, пристъпваме към Бога и извикваме: Господи, дай мир на света и оцвети нашата душа. Покланяме се на твоя честен кръст, Владико, чрез живототворящата вода и твоята драгоценна кръв Господня.  Покланяме се на твоя кръст.

Дай на нашия народ победа над злото, както на императора Константин. Пресветата Дева Богородица, спаси нас. Света Дево, Владичице, твоят Син претърпя позорно разпятие, нечувана смърт, но като се въздигна, Възкръсна прибавил вражеските сили към своите собствени, защото е безсмъртен, разпънат на кръста.

Покланяме се на твоя честен кръст с всесилна небесна слава, против враговете, които те мразят и хулят в безумие.

Христовият кръст запази в нас Христовата мощ. Заради това кръстът е победител на враговете. Заради това покланяме се на твоя честен кръст Господи, Дърво на безсмъртието, трижди обичано, нетленно, неизтощимо. Като водител на изгубените и в заблуда по морето, крепост на мъчениците, похвало на Апостолите, твърдина на Вселената. Лекар на болните, спасение, Дърво на живота, Дърво на безсмъртието, Дърво на разума.

Със своята сила, действия и чудеса Кръстът е знаме и похвала, знаме всесилно, власт за мъчениците и похвала с победата на цар Константин. Кръстът е слава на ангелите и погибел за демоните.

В древността Моисей изписа кръст на горчивата вода и спаси израелския народ от изгнание.

Светата Православна църква извършва поклонение на Светия кръст Господен четири пъти в годината. Първо на третата неделя от Великден – Кръстопоклонна неделя, втори път – на Велики петък, трети път на първи август и четвърти на 14 септември.

Чрез свещените събития, които стават тогава, още от четвърти век, пречудесното божествено явяване на царица Елена и император Константин.

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики, се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните.

Усилията ѝ се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

Народът ликувал и се построил паметник на Константин, който вместо копие държал Господен кръст.

В 614 г. персийският цар Поздрий превзел Ерусалим и отнесъл скъпоценните християнски реликви и кръста Господен. Византийският император Ираклий победил персите и сключил примирие да върнат Господния кръст. Народът с палмови клончета, духовенство и цар в скъпи одежди, с патриарх Захари излезли на Елеонската планина, за да го посрещнат, но Ангел Светъл ги озарил и спрял кръста с думите: Така ли Христос носеше кръста? С величие и багреница?

Засрамили се големците смъкнали скъпоценностите от себе си и едва тогава кръстът сам влязъл в града.

През вековете хвалели и величаели Господния кръст. Защото кръстът е пазител на тялото и душата, утеха водител, водител на християнството, с него се кичат и домове за спасение и украса, телесна и душевна на хората.Днес ние смирено носим кръста в дом, душа и в сърце.

Много църкви и манастири са утеха и спасение на християнина, гордост е и Кръстовата наша гора, която чества на 14  септември своя празник. Там се намира пазителят на българската душа. Празникът е посетен от множество българи и чужденци на този ден. Отслужва се владишка полунощница и тържествена литургия, на спасението от кръста Господен.

Днес имат имен ден, които носят с гордост и радост името Кръстьо, Кръстанка, Кристина, Кристиян.

С тържествени литургии и множество икони, малки и големи, възхваляват силата на светия Господен кръст.